TROPISCHE TARTE TATIN

Wat je met een avocado, koffieboon, cashewnoot en aubergine kunt doen is bekend. Van honderden sub-tropische en tropische planten gebruiken wij de vruchten zonder dat dat problemen oplevert. Maar soms stuit je op de markt of in de winkel opeens op een wonderlijk gekleurd en vreemd gevormd geval waar je geen raad mee weet. Het boek Tropische vruchten van Dr. Bernd Nowak en Bettina Schulz (Tirion, ƒ56,--) is letterlijk en figuurlijk een voorbeeldig naslagwerk. 158 verschillende planten worden beschreven en bij de keuze is geprobeerd de in Europa verkrijgbare vruchten, vruchtgroenten, noten, kruiden en specerijen te behandelen. Op de circa 300 kleurenfoto's is te zien hoe de gave vrucht er uit ziet en hoe de vrucht er uit ziet na het doorsnijden. Vaak ook worden struiken, bomen, takken, bladeren en bloemen afgebeeld. Ook wat je er mee kunt doen wordt niet vergeten. Dankzij dit boek herken ik de Singaporese amandel, Jamaica kers, vleugelkomkommer, olho-de-boi en de lulo. Vandaag een recept voor eem tropische tarte tatin met ananas en banaan. Zoals het hoort bij een tarte tatin wordt het deeg op de vruchten gelegd. De taart kan na het bakken omgedraaid worden zodat het fruit op het deeg komt te liggen. Wordt de taart niet in één keer opgegeten, dan zou ik het omdraaien achterwege laten. Na het omdraaien wordt het deeg van een tarte tatin door het vocht snel slap en kledderig. Koop voor dit gerecht een rijpe, geurige ananas. Een ananas die niet ruikt is niet rijp. Bereiding: schil de ananas, verwijder de pitten. Snijd de ananas in de lengte in vieren en verwijder de harde kern die in het midden zit. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Snijd de gepelde bananen in stukjes van 3 cm breed. Smelt boter in een koekenpan. Voeg de suiker toe en laat die licht karamelliseren. Doe de vruchtenstukjes in de pan en bak ze op een laag vuur enkele minuten. Schep het fruit uit de pan in een ronde vorm die zo groot is als de lap deeg. Leg het nèt ontdooide deeg op het fruit en druk de randen om het fruit. Bak de taart ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden. De taart wordt lauw-warm gegeten.