TLN voor stabilisator dieselprijs

De vervoerdersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) wil een brandstofprijsstabilisator. De overheid moet voor transportondernemers de dieselaccijns verlagen, als de olieprijs stijgt. Omgekeerd kan de accijns weer omhoog bij een lagere brandstofprijs.

TLN wil met de stabilisator de effecten van grote prijsstijgingen beperken. Transporteurs zeggen veel last te hebben van de hoge dieselprijs. Als de prijs van een liter diesel de hoogte in blijft gaan, dreigt volgens TLN een golf van faillisementen. Eigen onderzoek leverde op dat 64 procent van de vervoerders de hogere dieselprijs niet kan doorberekenen aan de opdrachtgever. Volgens de vervoerdersorganisatie heeft de overheid een ruimte van 24 cent om de accijns als dieselprijsstabilisator in te zetten. Den Haag mag namelijk met zijn accijns niet beneden het EU-minimumniveau van 54 cent per liter komen. Momenteel zit op een liter diesel 78 cent accijns. (ANP)