Taakstraf voor frauderende cardioloog

De rechtbank in Arnhem heeft de 43-jarige cardioloog J. van der V. vanmorgen wegens oplichting en valsheid in geschrifte veroordeeld tot het verrichten van 240 uren onbetaalde arbeid, een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een het betalen van een boete van 15.000 gulden. De rechtbank achtte bewezen dat de man heeft geknoeid met medische dossiers, dat hij handtekeningen van patiënten heeft vervalst en fictieve laboratoriumuitslagen heeft doorgegeven om in aanmerking te kunnen komen voor financiële vergoedingen van een farmaceutisch bedrijf. Hij kreeg in 1997 en 1998 ten onrechte respectievelijk 37.600 en 19.400 gulden van het bedrijf Novartis Pharma voor meer dan 500 patiënten die hij had opgegeven als deelnemers aan een onderzoek naar een cholesterolverlager. Een deel van de patiënten deed echter niet aan het onderzoek mee, anderen waren door de cardioloog verzonnen. Tegen hem was twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist.