Stress is Gerards in Griekenland te groot geworden

Eugeniusz (Gène) Gerards, het gezicht van OFI Kreta stopt na 15 jaar als trainer van de club uit Heraklion. De ontdekker van Machlas heeft hartproblemen.

Gène Gerards, al 15 jaar trainer van de Kretenzische voetbalclub OFI en ongetwijfeld de meest populaire, maar ook legendarische Nederlander in Griekenland, heeft gisteren aangekondigd aan het eind van dit seizoen zijn werkzaamheden te zullen beëindigen. `Preventieve gezondheidsredenen' gaven daarbij de doorslag: hij is al eens aan zijn hart geopereerd en een familiehistorie op dit gebied plus de stress van het vak gaven de doorslag.

Gerards is verreweg de langst aangebleven voetbaltrainer in een land waar clubs deze functionaris na enkele maanden vaak afleggen als slecht zittende schoenen. Arie Haan, dezer dagen in dienst genomen bij Paniliakós – zijn nieuwe Griekse club – weet er van mee te praten. De Griekse pers noemt ook de oude Nikos Alefándis, die nog nooit een seizoen bij dezelfde club heeft afgemaakt, als Gerards volstrekte tegenvoeter.

Met Gerards heeft OFI twee keer de Griekse beker gewonnen en speelde de club drie keer mee in het UEFA-Cuptoernooi. Ook nu weer staat het stevig op de derde plaats in de competitie met spelers die in Europa in de gaten worden gehouden. Gerards was de ontdekker van Machlas, een van de velen die in hem een vader zien, en voor dit seizoen haalde hij Gomez uit Costa Rica, meteen al topscorer in de Griekse competitie. Enkele maanden geleden dreigde hij met aftreden in geval deze speler zou worden doorverkocht.

Met zijn eiland Kreta is de Limburger – in een grijs verleden elf jaar lang trainer van Roda – geheel vergroeid, hij spreekt het Grieks vloeiend maar met een Kretenzisch accent, en hij heeft een woning betrokken in een idyllisch dorp op 15 kilometer van Heraklion waar hij producent is geworden van een wijn die de naam `Geraldáki' draagt, een verkleinwoord van zijn voornaam. ,,Dat is een van de redenen dat ik op Kreta blijf'', verklaarde hij gisteren. Verwacht wordt echter dat Eugeniusz Gerards technisch directeur zal worden van zijn club, en dat Aris Vasiliou, al 20 jaar hulptrainer, hem zal opvolgen.

Bij de laatste wedstrijd die OFI speelde, maandag jongstleden in Athene tegen hekkensluiter Apollo, dat met 2-1 verloor, had het de aandacht getrokken dat Gerards niet op de gebruikelijke persconferentie verscheen. Hij werd gesignaleerd in een taveerne met zijn vriend Ronald Koeman, sinds kort trainer van Vitesse, die de wedstrijd had bijgewoond. De Griekse pers put zich nu uit in speculaties. Dat Koeman Gerards zou willen opvolgen wordt zeer onwaarschijnlijk geacht.

Plausibeler lijkt het dat hij belangstelling heeft voor sommige spelers van OFI, onder wie Gomez. Het ontbreekt in de Atheense kranten ook niet aan verwachtingen aangaande Machlas, die wel eens heeft gezegd bij Ofi zijn carrière te willen eindigen waar hij ook begon, en die zijn militaire dienstplicht ook nog moet vervullen. Het dagblad Ethnos oppert dat Ajax hem zou willen ruilen voor Gomez.