Spielberg voltooit filmproject van overleden Kubrick

De Amerikaanse regisseur Steven Spielberg gaat een film maken waar zijn vorig jaar overleden collega Stanley Kubrick dertig jaar mee bezig was. Het science-fiction filmproject AI (Artificial Intelligence) wordt volgens Spielberg gemaakt naar de wensen van Kubrick. Die raakte in 1969 gefascineerd door een kort verhaal van Brian Aldiss, Super-Toys Last All Summer Long, over een jongetje dat een mensvormige robot zou zijn in een door broeikaseffecten verwoeste wereld. De perfectionist Kubrick vatte het plan tot verfilming herhaaldeijk op maar het kwam er niet van. Hij klaagde erover dat de techniek nog niet ver genoeg was om het verhaal uit beelden zoals hij dat wilde. Spielberg heeft destijds Kubrick ervan overtuigd dat het mogelijk zou zijn met de makers van speciale film-effecten die zijn dino-film Jurassic Park vorm gaven. Spielberg zal bij de film duidelijk vermelden dat het om een 'Stanley Kubrick Production' gaat. Het werk aan AI begint in juli. (ANP)