Selectie Muziek

Bach

Tot en met 20 maart is er in De Doelen in Rotterdam een Bach Festival met 17 maart 20u15 in de Jurriaanse Zaal een optreden van de klavecinisten Ton Koopman en Tini Mathot (Die Kunst der Fuge). 18 maart 20u15 in de Jurriaanse Zaal: Anatol Ugorski met `Bach in de pianoliteratuur'; 19 maart in de Jurriaanse Zaal: `beroemde kamermuziek'; 19 maart 20u15 Jurriaanse Zaal: pianist Michael Kieran Harvey (Das wohltemperierte Klavier, boek I); 20 maart 20u15 Grote Zaal: Rotterdam Young Philharmonic (`Bachiana in de 20ste eeuw')

De Amsterdamse Bachsolisten voeren rond de verjaardag van Bach (21 maart) Die Kunst der Fuge uit. 18 maart 20u15 Geertekerk Utrecht; 21 maart 20u15 Waalse Kerk Amsterdam; 2 april 11u30 De Meerse Hoofddorp.

Leo van Doeselaar speelt 18 maart 20u15 in de Groote Kerk in Maassluis orgelmuziek van J.S. Bach.

De Matthäus Passion van J.S. Bach wordt 18 maart 19u uitgevoerd in de Grote Kerk in Breda olv Geert van den Dungen met Nico van der Meel als Evangelist, vanaf 18u15 speelt beiaardier Jacques Maassen delen uit de Matthäus.

Lunchconcert

Het Residentie Orkest geeft olv Jevgeni Svetlanov 17 maart 12u30 in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag een gratis lunchconcert met de twee orkestsuites van Bach.

Open dag

De tweejaarlijkse Open Dag van de Rotterdamse concertzaal De Doelen vindt plaats op 18 maart van 12-18u met tal van optredens in de Grote Zaal (klassiek symfonisch en populair), de Jurriaaanse Zaal (kamermuziek), de Hal (wereldmuziek en populair) en de nieuwe Expo Hal (populair en wereldmuziek). Onder de artiesten: het Rotterdams Young Philharmonic Orchestra, Wibi Soerjadi, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, stadsorganist Geert Bierling, het Reizend Muziekgezelschap, de Kaapverdische groep Rabasa en Gerard Cox.

Ives Ensemble

Het Ives Ensemble speelt muziek van oa Nieder, Webern, Ives, Maxweel Davies, Serocki en Cage. 22 maart 20u30 De IJsbreker Amsterdam; 26 maart 21u en 2 april 14u Huis aan de Werf Utrecht.

Pachora

Dit kwartet met rietblazer Chris Speed, tokkelaar Brad Shepik (Schoeppach), bassist Skuli Sverisson en drummer Jim Black `versmelt New Yorkse down-town impro met volksmuziekelementen uit Oost-Europa en Midden-Oosten', zo meldt het persbericht. 17 maart BIMhuis Amsterdam, 18 maart Nighttown Rotterdam.

Stemmen uit Tibet

Zangeres Namgyal Lhamo en haar zus Chukie waren in '96 in Argentinië voor opnamen voor de speelfilm Seven Years in Tibet en ontmoetten daar hun ook al gevluchte landgenoot Tobden Gyamtso. Onder de groepsnaam Gang Chenpa maakten ze onlangs voor het Nederlandse label MW Records een eerlijke cd vol traditionele liedjes uit hun door China geannexeerde vaderland. 18 maart Witte Theater IJmuiden, 19 maart MC Enschede, 25 maart MC Frits Philips Eindhoven, 29 maart Chassé Breda en vervolgens t/m 28 april in het hele land.

DJ Tiësto

Vanuit zijn Bredase Magik-imperium (platenwinkel, label en testlaboratorium) stippelt de toonaangevende trance-deejay Tiësto de route uit voor de internationale verbreiding van de Dutch Trance, een bezwerende house-variant die duizenden dansliefhebbers in lange nachtelijke sessies hypnotiseert tot ware volgelingen. Bij het Wildlife-festival wordt Tiësto's ochtendritueel (hij begint pas om drie uur 's nachts) voorafgegaan door sets van DJ's Montana, Judge Jules, Dazzle en Johan Gielen. 17 maart Melkweg, Amsterdam.