Selectie Galerie

Reflexive Figurations

Wat is de rol van de schilderkunst binnen de huidige visuele cultuur? Waarom worden er anno nu nog steeds schilderijen gemaakt? Die vragen staan centraal op de tentoonstelling Reflexive Figurations in Galerie Ferdinand van Dieten dEendt, waar werk te zien is van o.a. Tiong Ang, Benoit Hermans, Fransje Killaars, Rinke Nijburg en Luc Tuijmans. 18 maart t/m 22 april, Spuistraat 270, Amsterdam. Do t/m za 12-18u. Voorafgaand aan de opening vindt op 17 maart van 13u30 tot 17u een symposium plaats op de Rijksakademie (Sarphatistraat 470) (zie lezingen).

Lisa May Post

In haar films en foto's bestudeert Lisa May Post het gedrag van mensen door in te zoomen op houdingen, bewegingen en handelingen. Vaak hebben haar werken een absurdistisch karakter. Voor haar nieuwste film Under bracht Post vijf personen samen in een kelder. De vreemd uitgedoste figuren lijken elkaar compleet te negeren en in de vier minuten dat de film duurt, gebeurt er nagenoeg niets. Toch gaat er een sterk beklemmend gevoel van uit. T/m 9 april in Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, Amsterdam. Di t/m zo 11-17u.

Hannah van Bart

Op de schilderijen van Hannah van Bart zijn landschappelijke omgevingen en menselijke figuren te herkennen. Met grafische zwarte lijnen, die soms de structuur hebben van een stadsplattegrond, tekent Van Bart haar voorstellingen in een grauwgekleurde achtergrond. Hannah van Bart was in 1998 winnaar van de Philip Morris Kunstprijs en won in 1994 de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. T/m 5 april in De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Maastricht Art Fair

Van 17 t/m 21 maart vindt gelijktijdig met de TEFAF de nieuwe kunstbeurs Maastricht Art Fair plaats. Deze alternatieve beurs biedt een platform voor internationaal opererende galeries voor jonge kunst. Van de ruim twintig deelnemende galeries zijn er twaalf uit Nederland afkomstig, waaronder Paul Andriesse, Annet Gelink, Cokkie Snoei, de Expeditie, Serieuze Zaken, Fons Welters en Tanya Rumpff. Een kleurencatalogus, vormgegeven door Experimental Jetset, wordt aan iedere bezoeker uitgereikt. Entre Deux-gebouw, Helmstraat 3, Maastricht. Opening op vr 17 maart van 17-21u. Za t/m di 12-21u.

En verder

Video's en foto's van Dora Garcia en Marian del Valle t/m 15 april bij Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, Amsterdam; tekeningen van Dragan Aleksic t/m 26 maart in Galerie Reuten, Fokke Simonszstraat 49, Amsterdam; keramische objecten van Gert Germeraad t/m 22 april in Galerie De Zaal, Koornmarkt 4, Delft; fotocollages van Cor Dera t/m 9 april in Galerie Gerhard Hofland, Burgwal 2, Haarlem; video's van Chantal Akerman, Delphine Bedel en Joëlle Tuerlincks t/m 9 april in Marres, Capucijnenstraat 98, Maastricht; schilderijen en foto's van Dora Longo Bahia t/m 31 maart in Galerie Noname, Hoogstraat 32, Rotterdam.