Selectie Films

Boys Don't Cry

Vertelt de ware geschiedenis van Brandon Teena, een meisje dat als jongen door het leven ging en toen dat uitkwam door zijn twee beste vrienden werd vermoord. Debuterend regisseuse Kimberly Peirce maakte er een verdrietige liefdesgeschiedenis van, een Romy en Julia, die gedragen wordt door het uitmuntende spel van Hilary Swank als Brandon en Chloë Sevigny als zijn vriendin Lana, die beiden voor een Oscar werden genomineerd. Amsterdam: Kriterion/Studio K. Den Haag: Babylon. Rotterdam: Cinerama. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: Springhaver. Wageningen: Molenstraattheater.

Karnaval

Debuut van Franse regisseur Thomas Vincent gebruikt het carnaval van Duinkerken niet als decor, maar als het hoofdthema van een film over mensen die overwegen om meer dan drie dagen per jaar te doen waar ze zin in hebben. Mooie, authentieke liefdesfilm over een allochtoon en een getrouwde vrouw. Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Utrecht: 't Hoogt.

Rosetta

Kale, overdonderende film van de Waalse broers Dardenne over Rosetta, een meisje dat alleen aan werk waardigheid kan ontlenen. In een losse, handheld stijl zit de camera de heldin in haar eenzame wereld dicht op de huid. Amsterdam: Kriterion/Studio K. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: Springhaver.

Rosie

Vlaamse debuutfilm van regisseuse Patrice Toye over een dertienjarig meisje (de formidabel met het personage samenvallende Aranka Coppens), dat de werkelijkheid met passie te lijf gaat. Scenario zonder bijzaken vermengt met roerend fanatisme fictie en realiteit. Nijmegen: Cinemariënburg.

Three Kings

Eerste Hollywoodfilm over de grondoorlog in Irak verrast zowel stilistisch als inhoudelijk. In bleke kleuren en beweeglijke montage schetst regisseur David O. Russell de hebzuchtige motieven van zowel de geallieerden als van individuele militairen, die onder leiding van kapitein George Clooney achter de vijandelijke linies een Koeweitse goudschat trachten te roven. In meer dan 50 theaters.

En verder

American Beauty in meer dan 44 theaters; Ca Commence Aujourd'hui Apeldoorn: Gigant; Les Convoyeurs Attendent Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden. Wageningen: Filmhuis Movie W.; Festen Amsterdam: The Movies, Rialto. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht: 't Hoogt; The Five Senses in meer dan 10 theaters; Fucking Åmål in meer dan 9 theaters; Happiness Amsterdam: Desmet; Kikijiro Amsterdam: Rialto. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Breda: Chassé. Enschede: Concordia Cinema. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden. Maastricht: Lumière; South park, uncut in meer dan 35 theaters; Toy Story 2 de Nederlands gesproken versie in meer dan 108 theaters, onvertaald in meer dan 15 theaters; The Winslow Boy Den Haag: Babylon.