Rebel in een verwarde wereld

Het leven van Diego Armando Maradona hing begin dit jaar aan een zijden draadje. Het hart van de aan cocaïne verslaafde en aan vraatzucht lijdende voormalige Argentijnse stervoetballer werkte nog maar voor 38 procent. Op 18 januari vertrok hij met zijn gezin naar Cuba om aan te herstellen. Het gaat inmiddels langzaam beter met de Argentijn.

De 39-jarige Maradona beleefde de afgelopen twee maanden in de kliniek La Pradera in Havana de moeilijkste tijd van zijn leven. Bij zijn komst op Cuba woog hij 97 kilo. Praten ging hem moeilijk af. Het enige wat hij de eerste twee weken mocht was rustig lopen langs het strand of bij het zwembad. De zieke Maradona verfde zijn haren blond. De man die in zijn eigen land zijn hele leven God is zonder bal aan zijn voeten een zielig hoopje mens. In een vraaggesprek met het Argentijnse tijdschrift Gente vertelt Maradona deze week over zijn ervaringen op Cuba. Hij koos voor het eiland om zijn vriend Fidel Castro. ,,En omdat hier de meest waardige mensen ter wereld wonen'', zei Maradona. Om de arm van ex-voetballer staat de beeltenis van de in Argentinië geboren legendarische guerrillaleider Che Guevara getatoeëerd. Guevara vocht samen met Castro in de Cubaanse revolutie van 1959. Maradona voelt zich verwant met zijn gestorven landgenoot. ,,Ook ik ben een rebel in deze verwarde wereld'', sprak Maradona in januari.

Nu na twee maanden werkt het hart van Maradona weer wat beter en is hij twaalf kilo lichter geworden. ,,Toen ik op Cuba aankwam was ik zo goed als dood'', zei hij deze week tegen Gente. ,,Door de medicijnen die ik hier kreeg mocht ik de eerste twee weken niet rennen. Ik mocht alleen lopen. Ik verveelde me enorm. Maar daarna begon mijn hart weer voor bijna 50 procent te werken. Ik mocht weer rennen. Dat deed me goed.'' Maradona, die inmiddels zijn haren weer in de oorspronkelijk zwarte kleur heeft, is op Cuba twaalf kilo lichter geworden. ,,Maar ik wil nog meer afvallen'', stelt hij ,,Ik wil gaan tot 78 kilo. Zoveel woog ik toen ik nog voetbalde.'' Als hij weer beter is wil Maradona gaan werken met de nationale jeugdselecties van Argentinië.

De Argentijn bestrijdt dat hij begin januari een overdosis aan cocaïne wilde nemen. ,,Een overdosis komt niet voor in mijn leven en zal ook nooit in mijn leven voorkomen. Dat verzeker ik. Hier ben ik aan het vechten voor mijn leven. En ik houd van vechten. Daar ben ik nooit bang voor geweest. Er zijn mensen die nooit meer van hun hartprobleem afkomen. Maar God haalt mij er nu wel uit. En daar moet ik hem dankbaar voor zijn'', sprak de mens Maradona die nog minimaal een maand op het eiland zal moeten blijven.