Nederlaag Ajax werpt smet op eeuwfeest

Ajax-voorzitter Van Praag heeft wel een heel ongelukkig moment uitgekozen om koningin Beatrix ervan te overtuigen dat zijn voetbalclub het predikaat `koninklijk' verdient. Juist nu Ajax zich opmaakt voor het 100-jarig jubileum vormen de spelers en hun tobbende coach Wouters de grootste dissonant op het eeuwfeest. Met de afgang tegen Fortuna Sittard onderstreepte Ajax gisteravond eens te meer dat de 100-jarige een karikatuur van een topclub is geworden.

De Limburgers vierden hun 2-0 overwinning alsof een instituut van zijn voetstuk was geduwd, terwijl Ajax de vijfde nederlaag van dit seizoen incasseerde. Cynisch constateerde Wouters dat hij het nog niet zo slecht had bekeken door zijn ploeg in te schrijven voor de Intertoto-competitie; de sluipweg naar Europees voetbal voor clubs die zich niet langs reguliere weg hebben gekwalificeerd. ,,We staan nu vijfde, over de Intertoto hoeven we dus niet zo lacherig meer te doen'', constateerde Wouters.

Zo spelend als tegen Fortuna dreigt Ajax inderdaad dezelfde weg te moeten bewandelen als Juventus, dat zich dit seizoen via het Intertoto-toernooi voor het UEFA Cup-toernooi plaatste. Om aan de Intertoto mee te mogen doen, dient Ajax wel bij de eerste twaalf te eindigen en dat zal met een voorsprong van 17 punten op Sparta wel lukken. Het zijn bespiegelingen die bij de honderdste verjaardag haast beledigend klinken. Maar over de prestaties van het huidige elftal zal de komende dagen ongetwijfeld worden gezwegen als de leden van Ajax de indrukwekkende geschiedenis van de club aan zich voorbij laten trekken.

Met weemoed zullen zij op het feest in Showbizz-city in Aalsmeer en na het `nieuwjaarsconcert' in het Amsterdamse Concertgebouw het glas heffen op het roemrijke verleden. Morgen wordt ook de Ajax-tram ten doop gehouden. De Ajax-supporters, die hun ploeg in Sittard opnieuw demonstratief de rug toekeerden, zullen graag wachten op de volgende tram. De nostalgie wint het zondag sowieso van de bittere realiteit voor Ajax als de spelers tegen FC Twente zullen aantreden in het klassieke tenue uit de jaren dertig.

Om de festiviteiten niet te verstoren mag coach Wouters blijven aanmodderen met een selectie waarin hij alle vertrouwen heeft verloren. Met gekunsteld optimisme beschouwde Wouters de remise met FC Twente, anderhalve week geleden, als het signaal van de wederopstanding. Maar Fortuna Sittard trapte gisteravond hard op de achilleshiel van Ajax, de rammelende verdediging. De Ajax-revue, die in april zijn première beleeft, kan nooit zo leuk zijn als de flaters van Verlaat en De Cler tegen Fortuna. Door de afwezigheid van de geblesseerde Vierklau en de geschorste Chivu moest Wouters weer een defensie formeren met Verlaat en Van Halst in het centrum en Winter en de Cler aan de zijkanten.

De tactiek van de scheidende Fortuna-trainer Van Marwijk werkte feilloos. De bewegelijke spits Amoah zette Verlaat in de 23ste minuut voor schut door hem zomaar voorbij te lopen en doelman Grim te passeren: 1-0. De van Vitesse gehuurde spits kreeg ook zijn tweede treffer in de schoot geworpen, toen De Cler de bal inleverde bij Fortuna-middenvelder Van der Schaaf. Met een simpele voetbeweging lanceerde hij oud-Ajacied Gerritsen, die Amoah op maat bediende: 2-0. ,,Als je opbouwt, zoals wij dat doen, kun je nooit een wedstrijd winnen'', mopperde Wouters.

Hij beëindigde de lijdensweg van Verlaat pas in de rust nadat de bij Ajax teruggekeerde voorstopper ook geen vat had gekregen op Gerritsen. De Zuid-Afrikaan Mokoena kon het niet slechter doen dan Verlaat, maar De Cler mocht blijven staan. Wouters moet ongetwijfeld op Verlaat hebben gedoeld, toen hij ruiterlijk erkende dat ,,het aankoopbeleid op diverse posities heeft gefaald''. Ook Dani werd weer het kind van de rekening, hoewel de Portugees tenminste nog enige creativiteit toonde. ,,Maar ik had wel vier of vijf spelers in de kleedkamer kunnen achterlaten'', mokte Wouters.

Alleen linksbuiten Gr⊘nkjaer onttrok zich aan de malaise bij Ajax, waar de Griekse spits Machlas weer solliciteerde naar psychische bijstand en Laudrup als een balletdanser op naaldhakken acteerde. Schrijnend was het gebrek aan bezieling bij Ajax, dat Fortuna ook in de tweede helft niet onder druk kon zetten. Net als bij hun coach Van Marwijk dwaalden de gedachten van de Limburgers even af naar het duel met Feyenoord, dat vorige maand in Sittard een 2-0 achterstand in het slotkwartier nog omboog in een 3-2 overwinning. De veerkracht van de Rotterdammers toen kon Ajax gisteravond niet opbrengen.

,,We hebben individueel en als team gefaald'', oordeelde Wouters, die zich maar niet weet te bevrijden van zijn hinderlijke schaduw Adriaanse. In een interview met Voetbal International hekelde Wouters deze week de ,,schijncollegialiteit'' van de trainer van Willem II zonder zijn naam te noemen. ,,Open en bloot solliciteren en vervolgens zeggen dat hij het jammer vindt dat Jan Wouters bij Ajax in zo'n moeilijk parket zit'', schamperde Wouters. Toch moet de ex-international vrezen dat zijn naam op het eeuwfeest van Ajax met minder respect zal worden uitgesproken dan die van Adriaanse.