LEZINGEN

Ten tijde van de tentoonstelling Asterix en Europa zijn er in het Rijksmuseum van Oudheden diverse nevenactiviteiten.

Wandeling Onder leiding van conservator dr. Ruurd Halbertsma kunnen bezoekers een wandeling over de tentoonstelling maken. 26 maart, 14 uur, start in de centrale hal van de nieuwbouw.

Wetenschap Drs. Jaap Toorenaar, docent Klassieke Talen aan Stedelijk Gymnasium Leiden, houdt de lezing `Asterix: de vrolijke wetenschap'. Over de `waarheden' over de oudheid, de verwijzingen naar onze tijd en de talrijke Latijnse citaten in de Asterix-strips. 11 april.

Romeinen Drs. Maarten Dolmans, stadsarcheoloog gemeente Leiden, vertelt in de lezing `De Romeinen terug van weggeweest' over het Gemina Project. Een groep hedendaagse `Romeinen' geeft gestalte aan het leven in Romeins Nederland. Met aandacht voor de historie van de voormalige Romeinse steden waar Gemina actief is en de moeizame reconstructie van de Romeinse uitrustingen en gebruiksvoorwerpen die Gemina gebruikt. 9 mei.

Archeologie Drs. René van Royen en Sunnyva van der Vegt, auteurs van Asterix en de Waarheid en Asterix en de wijde wereld vertellen over `Asterix als archeoloog en historicus'. Hoe de strips deze twee verschillende vakgebieden nader tot elkaar kunnen brengen. 13 juni.

Alle lezingen beginnen om 20 uur. Entree vijf gulden.