knokken tegen muzak

,,Volkomen mee eens, volkomen.' De zanger Heinz Polzer (80) ofwel Drs. P. is vol lof over het initiatief van het Britse parlementslid Robert Key. De conservatief Key diende deze week een wetsvoorstel in om het draaien van achtergrondmuziek – muzak – in openbare gebouwen zo veel mogelijk te voorkomen. Drs. P zegt zich ,,zeer te storen' aan ,,al die smakeloze muziek die je krijgt opgedrongen'. ,,In een wachtkamer van een ziekenhuis zit je daar niet op te wachten.'

,,Als het nou om werken van Händel ging, zou ik er nog mee kunnen leven, want die bevorderen de levensvreugde', vervolgt Drs. P. Net als het duo Kees van Kooten en Wim de Bie (het tweetal doopte James Last ooit om in `James Overlast'), Ivo de Wijs en Rudi Fuchs is Drs. P sympathisant van de stichting Bestrijding Akoestische Milieuvervuiling (BAM), die recht op stilte eist.

Oprichter Lia Verhaar van BAM vertelt dat Key's initiatief haar ,,als muziek in de oren klinkt'. BAM ijvert volgens de Nuenense leraar reeds jaren voor dezelfde idealen als Key. ,,We krijgen een geweldig respons, maar het is vreselijk knokken tegen een log apparaat als de overheid.' Verhaar durft een supermarkt waar muziek klinkt niet meer in, ,,want ik word gestoord van dat drie-maal-niks-gejengel.'

Martijn van der Jagt van AEI Reditune Music, dat achtergrondmuziek inclusief korte commercials via de satelliet aan supermarkten verkoopt, kijkt daar vreemd van op. Hij zegt alleen maar ,,goede reacties' te vernemen van klanten en klanten van klanten. ,,De mensen willen muziek in de winkel, 's ochtends iets rustigs, 's middags iets pittigers. De baas van Super De Boer kan daarvoor natuurlijk ook Sky Radio aanzetten, maar daar weerklinkt misschien ineens een reclamespotje van Albert Heijn. Daar schiet-ie niks mee op.'

,,Ik word moe van zo'n verhaal', reageert Verhaar van BAM. ,,TNO heeft vastgesteld dat er per jaar 20.000 slechthorende jongeren bij komen, door walkmans, de disco en andere muzikale herrie. Dat is niet niks.' Volgens parlementariër Key verhoogt achtergrondmuziek de bloeddruk en tast ze het immuunsysteem aan. In een Amerikaans onderzoek uit 1998 staat echter de conclusie dat het immuunsysteem alleen maar is gebaat bij muzak.

Lia Verhaar zucht. ,,Ik ken mensen die ontslag hebben genomen bij een supermarkt, vanwege dat drie-maal-niks-gejengel. Dat zegt toch genoeg. We blijven strijd voeren, ik zie ook lichtpunten. De Bristol, een winkelketen hier in het zuiden, is gestopt met achtergrondmuziek. Bij de Aldi is het gelukkig ook stil. Dat scheelt in de prijzen – muziek in de winkel kost geld, je betaalt dus mee aan je eigen ellende. En geloof me, die muziek leidt niet tot een hogere omzet.' Drs. P: ,,Natúúrlijk stimuleert die muziek de verkoop, anders zouden ze het wel laten.'