Kinderagenda

Vogelmeisje

Ik stapel de dozen naar boven omhoog

Een onder, twee boven, drie onderste boven,

Dan bovenste onder en onderste boven,

En hoger naar boven, naar boven omhoog,

Ik stapel een toren, zo hoog als de regenboog

In Ouwehands Dierenpark speelt kindertheater Twee over Rood zondag 19 maart om 14u de voorstelling Het Vogelmeisje over twee meisjes die in dozen spelen. Het ene meisje Lies is ruw en stoer, het andere eigenlijk geen meisje, maar ook geen vogeltje. Ze woont in een doos, omdat ze niet kan vliegen en Lies gaat haar helpen.

*Kindertheater Het Vogelmeisje op zo 19 maart om 14u voor kinderen van 2 t/m 6 jaar in Ouwehands Dierenpark, Grebbeweg 111, Rhenen. Toegang voor kinderen t/m 2 jaar gratis, van 3 t/m 9 jaar ƒ21, daarboven ƒ26. Inl 0317-650200 of www.ouwehand.nl.

Mozart

Moe en uitgeput ligt Wolfgang Amadeus Mozart op zijn bed als er ineens hard op zijn deur wordt geklopt. Het zijn schuldeisers; ze willen geld van hem en wel zo snel mogelijk, want anders wordt zijn huis leeggehaald. De componist heeft geen cent, wat moet hij doen? Een opera schrijven? Maar dat moet dan wel in twee uur, want dan willen de schuldeisers geld zien. Zo begint De Droom van Mozart door Jeugdtheater Hofplein. De `standbeeldcomponisten' adviseren hem een opera te maken die over de liefde gaat, want dat doet het immers altijd goed. En zo componeert Mozart De Toverfluit met natuurlijk een verliefde prins en een prinses, een boze moeder, een vader die zijn dochter ontvoert, een griezelige tovenaar, een vogeltjesvanger en nog veel meer spelers. Het verhaal in een verhaal is een vrolijke en spetterende voorstelling geworden met toch een ernstige ondertoon, want het valt niet mee om in vliegende vaart een opera te schrijven, terwijl de schuldeisers op je handen kijken.

*De Droom van Mozart van 17 maart t/m 7 mei op vr (19u), za (14u) en zo (13u) voor kinderen vanaf 6 jaar in Jeugdtheater Hofplein in het tijdelijk onderkomen op de Westzeedijk 469, Rotterdam. Res 010-2435050/20.

Koninkrijk der dieren

In het Koninklijk Paleis zitten overal dieren van verf en steen verstopt: leeuwen, slangen, een olifant. Kijk je goed rond en luister je naar de dierenverhalen, dan ontdek je wat er vroeger in het paleis gebeurde. Kom binnen, verkleed je als koning of burgemeester en ga mee naar de geheime dierenwereld van het paleis. Zondag 19 maart om 14u is er een rondleiding voor kinderen en ook krijgen ze een knutselopdracht mee naar huis, waarmee De Kleine Knutselprijs te winnen is. Komen er veel reacties dan worden de mooiste `kunstwerken' gebundeld tot een kinderagenda. Ook kunnen kinderen en hun ouders het paleis verkennen met behulp van het schetsboek Zoek de Dieren.... (van Jan Jutte) vol teken- en zoekopdrachten; ook hier is een knutselopdracht voor thuis aan verbonden.

*Rondleiding Koninkrijk der Dieren op zo 19 maart om 14u in het Koninklijk Paleis op De Dam, Amsterdam. Toegang kinderen t/m 4 jaar gratis, van 5-16 jaar ƒ6, daarboven ƒ8. Prijs schetsboekje ƒ7,50. Inl 020-6248698.

Open dag

Hou je van klassieke muziek en zou je wel eens een groot orkest of een beroemde pianist willen horen en zien, dan is de Open Dag in de Rotterdamse Doelen op zaterdag 18 maart een goede gelegenheid. Het Rotterdams Young Philharmonic Orchestra, Wibi Soerjadi, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, stadsorganist Geert Bierling, het Reizend Muziekgelzelschap treden op vier podia op en leden van het Rotterdams Conservatorium spelen Indiase-, flamenco- en Latinmuziek. Ook zijn er pop- en fusionbands. Elk uur zijn er kindervoorstellingen: om 12u, 13u, 14u, 15u, 16u en 17u. Kinderen kunnen deel uitmaken van een groot levend schilderij en ook spelen Arnold Schellens en George Whitmore Spick & Span. Want wat doe je als je schoonmaker bent en eigenlijk het liefst muziek maakt? Juist: je maakt muziek tijdens het schoonmaken en je maakt schoon tijdens het musiciseren. Voor kinderen en hun ouders die al een kijkje willen nemen in de nieuwe Doelen zijn er de hele dag rondleidingen door de nieuwbouw.

*Open Dag op za 18 maart van 12-18u in De Doelen, Kruisstraat 2, Rotterdam. De toegang is gratis.

Schoolbank

Als het goed is ga je iedere dag naar school en heb je iedere dag je eigen plaats in het klaslokaal, je eigen tafel en je eigen stoel. En die eigen tafel en stoel geldt ook nog voor veel kantoren. Maar vroeger was dat heel anders. zo zaten Egyptische schrijvers op de grond in kleermakerszit met een plankje op hun knieën. Monniken in de Middeleeuwen stonden gewoon aan een tafel te schrijven en ook de schrijfmeubels in de eerste kantoren in de zeventiende eeuw waren zo hoog, dat mensen er alleen maar staand of zittend op een kruk aan konden schrijven. Over moderne kantoren gaat de tentoonstelling Amazing Office in het Scryption in Tilburg en daaraan is een prijsvraag voor kinderen van 8-12 jaar verbonden: ontwerp je eigen schoolbank. Maak een tekening of nog mooier een maquette en stuur die t/m 4 juni naar het Scryption, antwoordnummer 60623, 5000 WB Tilburg. Alle tekeningen en maquettes krijgen tot 4 juni een mooi plaatsje in het museum.

*Tentoonstelling Amazing Office, toekomstvisies op de werkplek t/m 4 juni in het Scryption, Spoorlaan 434a, Tilburg (tegenover het station). Inl 013-5800821. Di t/m vr 10-17u, za/zo 13-17u. Toegang kinderen tot 12 jaar ƒ4, daarboven ƒ6.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling Tonny Schoemaker

    • Tonny Schoemaker