Internet-beursgang kent chaotische start in Parijs

Een dag voordat World Online in Amsterdam naar de beurs gaat, is de beursgang van de Franse Internet-aanbieder LibertySurf vanmorgen chaotisch begonnen. De Parijse beurs kon de stroom van orders aanvankelijk niet aan. Pas een uur na het begin van de handel in het aandeel werd een koers gezet van 62 euro. Dat was ruim boven de introductiekoers van 41 euro. Morgen is er op de Amsterdamse beurs een flinke drukte te verwachten rond World Online, omdat ook bij dit fonds forse orderstromen worden verwacht en bovendien de optieseries voor maart aflopen, hetgeen normaal al voor grote drukte zorgt. World Online gaat om 12.30 in de notering.

Een woordvoerder van de Amsterdam Exchanges zei vanmorgen dat er morgen twee maatregelen worden ingezet om de handel ordelijk te laten verlopen. In ieder geval zal de banken eenmalig worden toegestaan om kleine, gelijksoortige orders bij elkaar op te tellen en uit te voeren. Wordt daardoor de orderstroom nog niet afdoende ingeperkt, dan kan de hele beurs, inclusief de optiebeurs, enkele minuten worden stilgelegd om alle capaciteit van het computersysteem in te kunnen zetten voor de afwikkeling van de orders World Online.

LibertySurf schommelde vanmorgen in Parijs flink, tussen waarden van 56 euro en 79 euro, en stond rond het middaguur op 62 euro. Deze koerswinst is fors, maar bescheiden in vergelijking met de prijs van 110 euro die vorige week nog in de grijze handel via Londen voor LibertySurf werd betaald. World Online deed vanmorgen in de grijze handel een biedprijs van 75 euro, tegen 120 euro vorige week. De precieze uitgifteprijs, die maximaal 43 euro zal bedragen, wordt morgen in de loop van de ochtend pas bekend.

Andere aandelen van Internet-aanbieders waren vanmorgen in Europa opnieuw in mineur. Het Britse FreeServe moest vanmorgen 2 procent prijsgeven op 580 pence rond het middaguur, nadat het twee weken geleden nog op een recordkoers van 977 pence stond. Het Spaanse Terra Networks daalde met 8,5 procent tot 98,65 euro, tegen een record van 157,65 euro een maand geleden. Het Franse Multimania, een kleine Internet-aanbieder die vorige week voor 36 euro naar de beurs ging en diezelfde dag piekte op 125 euro, daalde vanmorgen met 15 procent tot 65,50 euro.

Pas morgenochtend wordt bekend hoeveel aandelen World Online-beleggers, die op de emissie hebben ingetekend, toegewezen hebben gekregen. De inschrijving LibertySurf in Frankrijk was 67-maal overtekend door particulieren en 60-maal door institutionele beleggers. Morgen zal blijken hoe groot de overtekening op World Online is geweest.

WORLD ONLINE: pagina 13