Internationaal

LONDEN

De beurs van Londen is vanmorgen gestegen dankzij de herontdekking door beleggers van de aandelen in de Oude Economie. De FTSE-index stond rondom het middaguur 78 punten hoger op 6.525. Beleggers verkochten de modieuze aandelen in de telecom-, media- en technologiesector en staken hun geld in de zogeheten value stocks zoals Hanson en Diageo (beide 11 procent hoger).

FRANKFURT

Ook op de beurs van Frankfurt kochten beleggers zogeheten `defensieve' waarden, terwijl de Nieuwe-Economiefondsen in de verkoop gingen. De DAX-index stond rondom het middaguur 104 punten hoger op 7.518 punten. Adidas-Salomon steeg bijna vijf procent, terwijl SAP met een daling van 3 procent de grote verliezer was.

PARIJS

De beleggers op de Franse beurs hadden veel oog voor de beursgang van het Internetbedrijf Liberty Surf, vooral door aarzelingen die zijn ontstaan over de hippe Nieuwe-Economiebedrijven. De notering moest door de grote vraag worden uitgesteld. De CAC-40-index stond rondom het middaguur 56 punten hoger op 6.245 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft na drie dagen van verliezen weer winst weten te behalen. Vandaag steeg de Nikkei-index met 175 punten tot 19.253. Dat is een stijging van 0,9 procent. De beleggers trokken zich op aan de stijging die de Dow-Jonesindex gisteren liet zien. De `gewone' aandelen op de beurs van New York stegen gemiddeld met 3,25 procent, terwijl de technofondsen het lieten afweten. Bovendien kwamen veel beleggers af op de lagere koersen van eerder deze week.

NEW YORK

De impopulariteit van de technologiefondsen bleef gisteren op Wall Street onverminderd voortduren. De Nasdaq incasseerde voor de derde achtereenvolgende dag een dreun en zakte 124 punten tot 4.583. De klassieke fondsen, lange tijd genegeerd door de hype-gerichte beleggers, stonden plots weer in de belangstelling. De Dow-Jonesindex veerde op met 320 punten tot 10.131. Of sprake is van een trendbreuk laten Newyorkse handelaren in het midden. Eerst moet de Dow een tijdje stevig boven de psychologische grens van 10.000 punten blijven. Of de neergang van de Nasdaq aanhoudt, en misschien zelfs dramatische vormen aanneemt, is eveneens onzeker. Volgens de handelaren is de toekomst van de index onvoorspelbaar. Exemplarisch voor de herontdekking van de klassiekers was de beursdag van DuPont (chemie, farmacie en biotechnologie). Het fonds, dat de koers dit jaar al 20 procent zag dalen, steeg in een dag 6 procent.