HBG hoopt winst te verdubbelen

Bouwconcern HBG wil zijn nettowinst in drie jaar meer dan verdubbelen van 138 miljoen in 1999 tot 310 miljoen gulden in 2002. ,,En daar hebben we Boskalis helemaal niet voor nodig'', zei topman J. Veraart.

De bestuursvoorzitter van Nederlands grootste bouw- en baggerconcern verdedigde zich vanochtend fel tegen het `vijandige' overnamebod op HBG dat Boskalis heeft aangekondigd. Boskalis, het grootste baggerconcern ter wereld, heeft ongeveer 1,2 miljard gulden over voor HBG en komt volgende week met het biedingsbericht. HBG heeft zich inmiddels beschermd met preferente aandelen. Ook beslist de rechter volgende week over de geldigheid van een niet-aanvalsverdrag tussen beide bedrijven.

,,We hebben twee jaar met Boskalis gepraat over samenwerking'', zei Veraart vanochtend in een toelichting op de jaarcijfers. ,,Maar ik wil geen bestuursstructuur waar iemand met één knip van een schaar het bouwbedrijf weer los kan koppelen.''

HBG maakt ruim 10 miljard gulden omzet in de bouw en 730 miljoen gulden in de bagger. Baggeraar Boskalis heeft een omzet van 1,9 miljard gulden.

Veraart erkende dat hij de afgelopen jaren beleggers kennelijk niet goed heeft kunnen uitleggen dat HBG meer is dan ,,een probleem in Duitsland'', want ,,de rest van het concern draait beter dan ooit tevoren''. Toch is HBG niet van plan een aandeelhoudersvergadering te houden na publicatie van het bod van Boskalis. De particuliere beleggers, die 10 procent van de aandelen beheren, moeten wachten tot de reguliere vergadering op 12 mei. De institutionele beleggers (90 procent) worden de komende dagen persoonlijk bezocht. ,,Als ze één tot anderhalf jaar geduld hebben'', zei Veraart. ,,krijgen onze aandeelhouders meer waarde van ons als zelfstandig bedrijf dan van Boskalis.''

Directeur beleggingen A. Otto van verzekeraar Delta Lloyd, die een belang van 5 procent in zowel Boskalis als HBG heeft, reageert verbaasd op de beslissing van HBG om geen aandeelhoudersvergadering te houden. ,,Nadat HBG met zijn beschermingsmaatregel de aandeelhouders buitenspel heeft gezet, hebben zij wel wat uit te leggen.'' Hij noemt het waarschijnlijk dat aandeelhouders anders zelf een vergadering bijeenroepen. Dat kan over het algemeen als beleggers met 10 procent van het aandelenkapitaal dat willen.

De winstgroei bij HBG komt vooral uit Duitsland. In 1999 waren de Duitse verliezen nog 210 miljoen gulden, waardoor de nettowinst van het concern slechts met 6 miljoen steeg tot 138 miljoen gulden op een omzet van 11 miljard gulden. Volgend jaar blijft het verlies in Duitsland beperkt tot 90 miljoen. Dat zou bijna tot een winstverdubbeling in één jaar kunnen leiden, als HBG geen winstdalingen zou voorspellen in onder meer de baggersector.

Singaporepagina 14