Eis tegen Mink K.: ruim 5 jaar celstraf

Het openbaar ministerie in Amsterdam heeft vanmorgen wegens wapen- en drugsbezit 5 jaar en 4 maanden celstraf geëist tegen Mink K.

Volgens officier van justitie J. Plooy is ,,de moeilijk voorstelbare hoeveelheid wapens'' die K. voorhanden had, en waarvan een deel ,,een ernstig gevaar voor de omgeving opleverde'' reden de hoogst mogelijke straf te eisen.

Op 1 september 1999 vond de politie in een Amsterdamse flat 220 `uitermate specialistische' wapens en een sporttas vol xtc-pillen. K.'s vingerafdrukken zijn in de flat en op een doosje waarin een laservizier zat aangetroffen.

Officier Plooy verwierp ,,alle geheimzinnigheid'' rond de verdachte. Mink K. is in de media aangeduid als het criminele brein achter de IRT-affaire. Hij zou destijds als politie-informant hebben gewerkt terwijl hij tegelijkertijd met behulp van corrupte ambtenaren minimaal 15.000 kilo cocaïne zou hebben geïmporteerd.

Afgelopen maandag verklaarde K. zelf dat hij ten tijde van zijn arrestatie in september 1999 in het criminele milieu informatie verzamelde voor de Amsterdamse officier van justitie Teeven.

Volgens officier Plooy gaat het in deze zaak evenwel om een ,,gewoon tactisch onderzoek'' naar wapen- en drugshandel. De verdediging pleit vanmiddag achter gesloten deuren. In reactie op het requisitoir zeiden de raadslieden van K. niet-ontvankelijkheid van het OM te zullen eisen. Volgens hen verdient hun cliënt vrijspraak.