DE STEM VAN HONIG

De familie in de reclamespotjes van Honig is maar druk met de maaltijd. De ene keer maakt de mooie, veel te jonge, moeder een stevige vleesjus, een andere dag bereidt de jongste dochter een aardappelgratin en de week erop zien we de mooie dochter flikflooiend met haar vriendje in de weer met roerbaksoep. Vaste waarde daarbij is op de achtergrond de stem van Peter Bolhuis die de familie kritisch volgt in hun culinaire verrichtingen. Soms is hij cynisch, dan weer semi-flirt hij of wordt hij in de maling genomen. ,,Ik vind het een leuk idee'', zegt Peter Bolhuis. ,,Wat moet je anders zeggen over zo'n product als Honig. Dat het gemakkelijk, goedkoop en lekker is kan je overal horen. Deze aanpak vind ik dan aardiger.''

Drie jaar geledem belandde hij via via in de reclame. Zijn echte werk is dat van acteur – hij speelde o.a. de rol van Lopachin in de Kersentuin van Tsjechov en die van vader in de VARA comedy Jansen en Jansen met Liz Snoyink – maar als hij even tussen twee rollen inzit is de reclame een aardige bijkomstigheid. ,,Het is een onderdeel van mijn inkomen geworden dat ik niet zou kunnen missen.''

Hij wordt vaak gevraagd voor dialoogjes, rollenspellen. ,,Ze vragen me eigenlijk zelden voor korte slogans.'' Honig is ook zo'n typische Bolhuis-spot. De teksten zijn snel met elkaar versneden, de personages hakketakken adrem op elkaar in. ,,Het luistert heel nauw. Als ik aan de beurt ben, is de spot al af op de muziek en mijn stem na. Ik moet het dan zó inspreken dat het allemaal in elkaar past. Dan krijg je van die zinnen waarin je zeven woorden moet zeggen terwijl er maar plaats is voor vijf. Deze week ben ik nog bezig geweest een spot die in vijftien seconden goed was, in dertien seconden te krijgen. Dat vind ik de leukste klusjes.''

Binnenkort gaat hij aan de slag met de nasynchronisatie van The Road to El Dorado, de nieuwste animatiefilm uit de Steven Spielberg studio's, maar verder heeft hij momenteel even niets substantieels om handen. Maar Bolhuis loopt niet te niksen. ,,Ik heb net weer de audities gedaan voor de toneelschool in Arnhem. Dat vind ik zelf een van de leukste dingen die ik zo jaarlijks doe.''

(Tekst Japke-D. Bouma, foto NRC Handelsblad Leo van Velzen) Vanaf maandag op deze plek: Onsterfelijke Stemmen door Henk van Gelder