Burgemeester Parijs wijkt niet na partijkritiek

Jean Tibéri, burgemeester van Parijs, wil nog steeds herkozen worden, ondanks een ingrijpende strafmaatregel die de partijtop gisteren tegen hem afkondigde. Hij zei gisteren ,,niet te zullen wijken'' als kandidaat van de neogaullistische RPR bij de verkiezingen volgend jaar.

Tibéri's uitzonderlijk felle reactie volgde gistermiddag nadat partijvoorzitter Michèle Alliot-Marie hem eerder op de dag had ontheven uit zijn functie als hoofd van de Parijse afdeling van de RPR. De maatregel is het gevolg van een intern onderzoek naar 1.419 ,,spookleden'' die onder verantwoordelijkheid van Tibéri op de partijlijst zouden zijn gezet, met de bedoeling zijn kandidatuur binnen de partij voor het Parijse burgemeesterschap zeker te stellen.

,,Schandalig naar inhoud en vorm'', zo kwalificeerde Tibéri (65) ,,het schijnproces'' dat uiteindelijk leidde tot het ontnemen van zijn sleutelpositie in de grootste en invloedrijkste afdeling van de RPR in het land.

Omringd door naaste partij- medewerkers, waarvan er vier door Alliot-Marie eveneens op een zijspoor zijn gerangeerd, noemde hij op een persconferentie in het stadhuis de werkwijze van de voorzitter ,,autoritair, dictatoriaal, fascistisch, stalinistisch'' en een bewijs, dat zijn ,,tegenstanders tot alles in staat zijn''.

Tibéri eiste een accountantsonderzoek naar de lijsten van alle afdelingen in het land, waaruit volgens hem zou blijken dat ,,het percentage vergissingen en onregelmatigheden'' in de hoofdstad niet verschilt van dat in andere afdelingen. Ook dreigde hij in bedekte termen zijn ,,netwerken'' te mobiliseren om de eenheid van de partij te ontwrichten.

Alliot-Marie heeft haar maatregel gemotiveerd met de ,,noodzaak de onrust weg te nemen en aan te tonen, dat de interne verkiezingen zich in alle helderheid zullen voltrekken''.

Het is een publiek geheim dat de partij vreest door toedoen van de in het verleden al bij veel affaires betrokken Tibéri het van oudsher conservatieve bolwerk Parijs bij de volgende verkiezingen af te moeten staan aan de socialisten, waarvan oud-minister Jack Lang één van de kandidaten is. De RPR heeft nog twee andere officiële kandidaten, de door president Jacques Chirac, oprichter en leider van de RPR, Philippe Séguin, en Françoise de Panafieu.