België

Roland Topor

De Pools-Franse schrijver en tekenaar Roland Topor (1938-1997) had een vreemd gevoel voor humor. In een van zijn toneelstukken wordt tijdens een feestje letterlijk in de soep gepoept en dat zorgde bij de opvoeringen steevast voor een schandaal. Het scheen hem niet te deren en hij volhardde, soms met succes, in zijn anarchistische humor. Zijn macabere roman Le Locateur werd verfilmd door Roman Polanski. Topor genoot vooral bekendheid als tekenaar en ook hier gebruikte hij een grimmige stijl waarmee hij zich afzette tegen alles wat heilig of fatsoenlijk was. Topor gedroeg zich als bon-vivant, die pas 's middags uit bed stapte en vervolgens rechtstreeks naar het restaurant ging. Gouaches en inkttekeningen van Roland Topor zijn te zien bij Antiquariaat Rossaert, Nosestraat 7, Antwerpen. T/m 27 mei, wo-za, 10-18u

Guillaume Vogels

De schilder Guillaume Vogels (1836-1896) werd geboren in de arme Brusselse volkswijk Marollen. Hij begon als huisschilder maar door zijn aparte decoraties kreeg hij steeds vaker opdrachten om duurdere Brusselse woningen op te sieren. Zijn talent werd snel ontdekt en Vogels ging schilderijen maken. Favoriete onderwerpen waren sneeuw- en regenlandschappen en de mistige Noordzee. Zijn werk en zijn techniek - Vogels was een van de eersten die de verf op het doek mengde en niet op het palet - maakten grote indruk op zijn jonge collega James Ensor en zouden zelfs essentieel zijn voor diens artistieke vorming. De tentoonstelling, in een schitterend Brussels herenhuis, telt 129 olieverfschilderijen, naast aquarellen, tekeningen en etsen. Guillaume Vogels, Charliermuseum, Kunstlaan 16, Brussel. T/m 13 jun, di-zo, 10-18u.

Armand Vanderlick

Tot zijn medestudenten op de Brusselse Kunstacademie behoorden Magritte en Delvaux. Hun sterren stegen snel, maar schilder Armand Vanderlick (1897-1985) moest lang op waardering wachten. Hij had weinig affectie met het surrealisme en borg zijn kwasten op om stoffeerder te worden. Pas rond zijn 60ste kreeg hij de aandacht die hij verdiende. Zijn schilderijen worden wel eens naïef genoemd. Hij schilderde het alledaagse, een vaas met bloemen of een bord aan de muur. Hierachter schuilt vaak een verborgen geometrie. Twee jaar na een grote overzichtstentoonstelling zijn nu werken te zien in Galerie Albert I, Magdalenastraat 45, Brussel. T/m 29 maart, ma-za 13-19u, zo 11-19u.

En verder

Indian Summer, de eerste Naties van Noord-Amerika, Jubelparkmuseum, Jubelpark 10 Brussel t/m 23 april di-zo 10-17u; Anselm Kiefer, recente werken 1996-1999, S.M.A.K., Citadelpark, Gent t/m 23 april di-zo 10-18u; de verzameling van Charles van Herck, Plantin & Moretusmuseum, Vrijdagmarkt 22, Antwerpen; Van De Ridder tot Elsschot, een biografie in foto's t/m 24 april in het Museum voor Fotografie, Antwerpen.