Weer ongeregeldheden in Mitrovica in Kosovo

In de verdeelde stad Mitrovica in het noorden van Kosovo is het vandaag opnieuw tot ongeregeldheden gekomen. Franse soldaten van de vredesmacht KFOR raakten er slaags met Servische inwoners.

Aanleiding tot de rellen was het voornemen van KFOR, de Serviërs weg te sturen die op de brug over de Ibar – die de stad verdeelt in een Servisch en een Albanees deel – de toegang tot de Servische helft van de stad bewaken. In haar pogingen, de stad te verenigen (en Albanezen terug te krijgen in hun woningen in de Servische wijk) wil KFOR aan de Servische kant van de rivier een `veiligheidszone' instellen. Alleen mensen die er wonen – Serviërs, maar ook Albanezen die nu nog in het zuidelijke deel van Mitrovica wonen – zouden daar mogen komen. De Serviërs voeren aan dat de wachtposten op de brug de enige veiligheidsgarantie voor de Serviërs tegen wraakacties van de Albanezen vormen.

Rond 250 Franse soldaten betrokken vanochtend een post aan de Servische kant van de brug en stuurden vier Servische wachtposten weg. Even later drongen driehonderd Serviërs op tot in de nieuwe, met prikkeldraad afgezette veiligheidszone en kwam het tot schermutselingen. Daarbij vielen aan Servische kant zeker zes gewonden. De Fransen vuurden traangasgranaten af toen Serviërs probeerden het veiligheidscordon te doorbreken. Bij de gevechten sneuvelde de camera van een Duitse televisieploeg. (Reuters, AP)