VNU krijgt pak slaag op zwakke beurs

Het aandeel van uitgeverij VNU heeft vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs een zware klap opgelopen. De koers van VNU stond rond het middaguur 10 procent lager op 65,50 euro.

De koersval van VNU overtrof de daling van de rest van de Amsterdamse effectenbeurs, waar de koersen ruim 2 procent inzakten. Rondom het middaguur stond de AEX-index 16,4 punten lager op 644,8 punten.

Daarmee liep de AEX in de pas met andere beurzen in Europa, die alle last hadden van de koersdaling van de New-Yorkse schermenbeurs Nasdaq gisteravond. Vooral aandelen in de Nieuwe Economie, die veel genoteerd staan aan Nasdaq, gingen in Europa in de verkoop.

VNU heeft vanmorgen de jaarcijfers over 1999 gepresenteerd en de winst van 245 miljoen euro was in lijn met de verwachtingen. Sinds zijn forse investeringen in Internet geldt VNU als een soort Nieuwe-Economiefonds, en vanmorgen liet de uitgever weten dat de omzet op Internet dit jaar zal verdrievoudigen tot 45 miljoen euro. Het kon de beleggers onvoldoende bekoren. VNU had last van de matige waardering die beleggers hebben voor Nederlandse uitgevers, die tobben met het Internet.

Ook de andere uitgevers daalden. Wolters Kluwer heeft nog last van de naweeën van het slechte nieuws van vorig week. Het bedrijf raakte zijn topman kwijt en voorspelde vervolgens voor de komende twee jaar een tegenvallende winstontwikkeling. Wolters verloor vandaag 7,5 procent op 21,40 euro. Elsevier daalde bijna 1,5 procent tot 9,61 euro.

Beleggers dumpten vandaag ook massaal Versatel, nadat het telecombedrijf voorbeurs bekend had gemaakt in 1999 veel meer verlies te hebben gedraaid dan een jaar eerder. Het verlies kwam uit op 436 miljoen gulden, tegen 67 miljoen het jaar ervoor. De koers daalde met ruim 10 procent tot 63,50 euro.

Versatel zelf weet de terugval aan de verwatering van de winst per aandeel, die zal optreden door de vanochtend aangekondigde emissie van aandelen en obligaties ter waarde van 1,1 miljard euro.

Als gevolg van winstnemingen verloren Nieuwe-Economiefondsen als KPN, ASML, Getronics en UPC terrein. ,,Beleggers worden bang. Zij vrezen dat onder aanvoering van de Nasdaq de hightechfondsen verder weg zullen zakken'', zegt een commissionair. Philips en chipsfabrikant ASML daalden 5 procent, tot respectievelijk 186 en 143 euro. Getronics ging 3 procent omlaag tot 8,15 euro.

De voedingsindustrie profiteerde van het feit dat beleggers overstapten. Unilever ging 1,75 procent omhoog tot 42,15 euro. Heineken steeg 2,7 procent tot 49,70 euro.

Onder de grote fondsen die de AEX-index vormen voerde Baan de lijst stijgers (in procenten) aan met een winst van 28 eurocent tot 4,53 euro. De leiding van de beurs maakte voorbeurs bekend dat het softwarebedrijf niet op het strafbankje wordt geplaatst nu het zijn eigen vermogen voldoende heeft versterkt.