Verdachte van babymoord tegen nader onderzoek

De van babymoord verdachte Angelique van E. blijft een psychiatrisch onderzoek weigeren.

Justitie verdenkt de vrouw van de moord op baby Risanne Tingen uit Appelscha in september vorig jaar. De rechtbank in Leeuwarden heeft het openbaar ministerie in januari gevraagd haar psychiatrisch te laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum in Utrecht.

De behandeling van de zaak werd toen drie maanden uitgesteld. ,,Door de weigerachtige houding van de verdachte zal de rechtszaak opnieuw vertraging oplopen'', aldus een woordvoerder van de rechtbank vanmorgen.

De rechter-commissaris heeft Angelique van E. gisteren opnieuw gehoord. Aan de hand daarvan wordt binnenkort bepaald wanneer de vrouw wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum.

Volgens haar advocaat H. Anker zal ze ook daar elke medewerking weigeren. ,,Angelique voelt zich slecht behandeld door het openbaar ministerie.'' De rechtbank in Leeuwarden heeft voor 4april een nieuwe pro forma zitting uitgeschreven. De zaak wordt dan niet inhoudelijk behandeld, wel wordt bekeken of de voorlopige hechtenis van Angelique van E. nog langer rechtmatig is.

Anker zal opnieuw om haar vrijlating vragen. Hij noemt het verzamelde bewijs door justitie nog steeds ,,flinterdun''. De verdachte zit al bijna een half jaar in voorarrest.

In januari beviel ze in de gevangenis van een dochter. Direct na de geboorte werden allerlei beperkende maatregelen opgelegd. De vrouw mocht haar kind geen borstvoeding geven en de verzorging geschiedde onder strenge bewaking. Volgens justitie bestond er gegronde vrees dat Angelique ook haar eigen baby iets zal aandoen, omdat de vrouw zou lijden aan het Von Münchhausen by proxysyndroom. Mannen lijden zelden aan deze ziekte. Vrouwen die hieraan lijden mishandelen een kind om indirect aandacht voor zichzelf op te eisen.

De beperkende maatregelen zijn begin februari door minister Korthals (Justitie) opgeheven op basis van een voorlopig rapport van een psychiater die zich op verzoek van justitie in het dossier van Angelique van E. heeft verdiept. Volgens deze psychiater zijn er geen gevaren dat de vrouw op dit moment haar kind iets zal aandoen.