Veel meer Japanners bankroet

Bedrijfsfaillissementen in Japan zijn in februari met ruim 50 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, de vierde achtereenvolgende maand van stijging.

De economische malaise is verantwoordelijk voor driekwart van de faillissementen, zegt het onderzoeksinstituut Teikoku Databank, dat deze cijfers gisteren bekendmaakte. De 1.443 failliete bedrijven lieten schulden achter van ruim 22 miljard gulden terwijl ruim 13.000 mensen hun baan zagen verdwijnen. Eenzelfde schuldencijfer kwam zeven maanden geleden voor het laatst voor, terwijl een dergelijk groot aantal werklozen door faillissement voor het laatst eind 1998 in een maand op straat kwam. Onzeker over de toekomst – een werkloosheidsuitkering duurt slechts tien maanden – hebben Japanse huishoudens hun spaartegoeden afgelopen jaar met 3 procent laten groeien. Het gemiddelde gezin heeft nu ruim 300.000 gulden spaargeld achter de hand, zo deelde de overheid gisteren mee. Dat is 30 procent meer dan tien jaar terug, terwijl de economie in al die jaren kwakkelt en consumptie stagneert.

Deze berichten komen kort na de bekendmaking maandag van economische krimp in het laatste kwartaal van afgelopen jaar. Dat nieuws heeft tot verschillende reacties geleid. Minister Kiichi Miyazawa (Financiën) zei gisteren dat ,,de economie weer op rails van herstel staat''. Miyazawa wijst met name op de groei van investeringen die het nieuwe vertrouwen van de industrie zou tonen. De regering moet dit jaar verkiezingen uitschrijven en vreest de kiezer.