Turkse aspirant-omroep stopt ermee

De Turks Nederlandse Radio Televisievereniging (TNRT) stopt ermee. De aspirant-omroep zal geen licentie aanvragen om op het publieke net uit te zenden. Het lukt de omroep niet voor 31 maart 20.000 aspirant-leden te vinden. Dit zei oprichter en voorzitter Riza Seref gisteravond in het televisieprogramma Barend & Van Dorp.

Het besluit van Seref komt na berichten in de media over ruzie tussen Seref en zijn zakelijk directeur Stephan Mastenbroek. Seref beschuldigt Mastenbroek ervan dat hij geld en een auto gestolen zou hebben van TNRT. Mastenbroek zegt dat hij volgens afspraak de auto verkocht heeft omdat hij nog geld van Seref kreeg. De twee zijn in een juridische strijd verwikkeld.

Riza Seref maakte in oktober 1999 bekend dat hij een Turkse omroep wilde oprichten om de wederzijdse integratie van de Turkse gemeenschap in Nederland te bevorderen. Hij benoemde zijn persoonlijke vriend Stephan Mastenbroek tot zakelijk directeur. Een maand later stapte Mastenbroek al op. Naar eigen zeggen omdat hij erachter was gekomen dat Seref bij zijn vorige werkgever de VARA ontslagen was na onzorgvuldig declaratiegedrag. Bovendien vond Mastenbroek het vreemd dat veel familieleden van Seref bij TNRT werkzaam zijn.

Mehmet Keskin, die de publiciteit zou gaan doen voor de omroep in spe, stapte in januari op. Hij wilde dat TNRT zo snel mogelijk een bestuur zou formeren, maar Seref wilde daarmee, volgens Keskin, wachten tot na 1 april. Keskin vond dit onacceptabel. Volgens hem heeft een nieuwe omroep een duidelijk herkenbaar bestuur nodig.

Riza Seref wijt de stopzetting onder andere aan de ,,negatieve publiciteit en tegenwerking van de pers''. Seref had gedacht ,,dat er genoeg ruimte zou zijn onder de Turkse bevolking, maar we hadden de tijd niet mee'', zo zei hij bij Barend & Van Dorp.