Stadsdeel: ingenieur zat fout met plein

Het Amsterdamse stadsdeel Oud-Zuid stelt ingenieursbureau Arcadis Heidemij aansprakelijk voor een groot aantal gebreken aan het nieuwe Museumplein. Het stadsdeel verwijt Arcadis Heidemij ,,gebrek aan vakkennis'' en ,,onzorgvuldig handelen''. Het grasveld van het Museumplein is door een gebrekkige regenwaterafvoer tot 1 juli ongeschikt voor grote evenementen.

Dit blijkt uit correspondentie van vorig jaar oktober tussen het stadsdeel en Arcadis Heidemij die de lokale zender AT5 na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur heeft ingezien. Volgens een woordvoerder van stadsdeel Oud-Zuid is de gemeente inmiddels in overleg met Arcadis Heidemij over het verhelpen van de problemen. Over de kosten daarvan wil hij geen mededelingen doen. ,,Dat is onderdeel van de onderhandelingen met Arcadis Heidemij.''

Het Museumplein werd vorig jaar opnieuw ingericht door landschapsarchitect Sven-Ingmar Andersson voor een bedrag van 35 miljoen gulden. Ingenieursbedrijf Arcadis Heidemij was verantwoordelijk voor het toezicht op de herinrichting. Het grootste probleem van het nieuwe Museumplein is de gebrekkig afvoer van regenwater en het functioneren van de drainagebuizen onder het grasveld. Begin april verschijnt hierover een onderzoek van adviesbureau Omegam. Dat wordt het derde onderzoeksrapport over de kwestie. Vorig najaar hadden ook de supermarkt van Albert Heijn, die deels onder het plein ligt, en de ondergrondse parkeergarage last van lekkage. Ander probleem is de lichtlijn over het plein; die doet het al maanden niet meer.