Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de film The Insider die een beeld geeft van de tabaksindustrie en plannen van de World Health Organisation om de anti-rookcampagne te intensiveren. Verder een gesprek met kunstenaar Clemens Briels die het winnende beeldmerk voor de Olympische winterspelen in 2002 ontwierp. Ook het laatste nieuws over de opvolging van oud-minister Peper. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor de strijd om water in het Midden-Oosten naar aanleiding van het Wereld Water Forum in Den Haag. Door de toenemende waterschaarste is het bezit van water in landen als Israel en Turkije een bron van conflicten. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Reportage uit Moskou over de daar in januari en februari opgeblazen flatgebouwen die aanleiding zouden zijn voor nieuwe Russische aanvallen op Tsjetsjenië. Ook aandacht voor de theater-, balletvoorstelling in de Westergasfabriek in Amsterdam met dansende paarden op o.a. muziek van Pierre Boulez en Strawinski's Le sacre du printemps. Ned.3, 22.34-23.04u.

DOCUMENTAIRES

Ultra science: Cybermind. We staan op de drempel van een tijdperk waarmee we met onze geest dingen kunnen doen die kortgeleden enkel in sciencefiction mogelijk waren. Over de pogingen de menselijke geest en de computer te laten samenwerken. Discovery, 19.00-19.30u.

Per saldo. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.34-21.03u.

Dead but not burried. Een bezoek aan preparateur Emily Mayer die gezien wordt als een der grootste dierenopzetters ter wereld. Haar realistische creaties hebben haar vele grote opdrachten bezorgd. NGC, 21.00-22.00u.

Emergence: A Tomorrow's world special. Vanavond over technologie die in de toekomst levens zou kunnen redden zoals o.a. een lichtgewicht plastic dam tegen overstromingen en een methode om dikke zware rook bij brand in een huis te verdrijven zodat brandweerlieden slachtoffers kunnen vinden. BBC1, 21.00-21.50u.

Met de stroom mee. Eeuwenlang hebben de Nederlanders strijd geleverd tegen het water, met dijken, gemalen en polders als tastbaar resultaat. Toch nemen de risico's op overstromingen toe door het gecombineerde effect van bodemdaling en de zeespiegelstijging. In deze documentaire wordt een aantal water-projecten belicht. Ned.3, 21.03-21.53u.

If we had no moon. Vijftig miljoen jaar na de formatie van het zonnestelsel werd de aarde getroffen door een meteoriet die twee keer zo groot was als mars. In minder dan een jaar vormde zich van de in de ruimte terechtgekomen stof van de ingeslagen meteoriet de maan. Hoe zag de aarde er uit voor de komst van de maan? Discovery, 22.00-23.00u.

Werelden: De prins op het witte paard. Canadese documentaire over lezers en schrijvers van romantische lectuur. Gisteren door Yvonne Kroonenberg besproken die geen beslissing kon nemen of zij lezer dan wel schrijfster van een Bouquetreeks zou willen zijn. Ned.1, 22.41-23.36u.

PRAATPROGRAMMA

Het blauwe licht. Opzij-hoofdredacteur Cisca Dresselhuys en presentatrice Jacobine Geel praten over vrouwenbesnijdenis in Afrika en de excuses van de paus. Ned.3, 20.00-20.34u.

Hardtalk. Dirigent en pianist Daniel Barenboim over onder andere zijn werk voor de Berlijnse Staatsopera, muziek en zijn in 1987 op 42-jarige leeftijd overleden vrouw en celliste Jacqueline du Pré. BBC World, 20.30-21.00u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met dopingdeskundige Emiel Vrijman die tevens de raadsman is van atletiek-atleet Troy Douglas. RTL4, 23.05-23.45u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Manchester United-Fiorentina in de Champions League, voorafgegaan door een voorbeschouwing. Na deze wedstrijd samenvattingen van Barcelona-Hertha BSC, Porto-Sparta Praag en Bordeaux-Valencia. TV2, 20.15-0.04u.

KUNST

Films & sterren. Acteur Jim Carrey praat over zijn rol in de film Man On The Moon van Milos Forman. Ook een gesprek met Michael Caine over zijn rol in The Cider House Rules, gebaseerd op de door John Irving geschreven novelle over illegale abortus. Veronica, 23.00-23.35u.

FILM

Hardware (Richard Stanley, 1990, Engeland/VS). Post-nucleaire sciencefiction-thriller met zwart-komische punk-inslag. Over terminale fortuinjagers en moordlustige robots die zichzelf tot leven wekken. Met Dylan McDermatt, Stacey Travis, Iggy Pop. RTL5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Last Action Hero (John McTiernan, 1993, VS). Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-22.50u., onderbroken door reclame.

Waterworld (Kevin Reynolds, 1995, VS). Peperduur spektakel kan grandeur niet worden ontzegd. Met kieuwen uitgeruste Kevin Kostner is de held in een verre, gruwelijke toekomst, waar de ijskappen op de Noordpool gesmolten zijn, zodat de wereld onder water staat. Napoleontische Dennis Hopper geeft leiding aan soort Hell's Angels te water. BBC1, 22.30-0.35u.

. The People under the Stairs (Wes Craven, 1991, VS). Hyperbolische griezelfilm van horror-specialist Craven speelt met archetypische angsten van de toeschouwer en levert commentaar op schijnheiligheid van Amerikaanse samenleving die daklozen en paria's achter het behang plakt. Ooit door villabewoners opgesloten kinderen nemen wraak. Met Brandon Adams, Everett McGill. BBC1, 1.30-3.10u.

. Surrender (Jerry Belson, 1987, VS). Moderne, vederlichte screwball comedy paart dun verhaal aan een superieur gedoseerde overdaad aan incidenten, krachtige dialogen en perfect spel van Michael Caine (als nurkse bestsellerauteur) en Sally Field (als armlastige kunstenares). Morgen, SBS6, 14.40-16.10u., onderbroken door reclame.