Resultaat Versatel valt tegen

Tegenvallende resultaten van Versatel hebben het telecombedrijf vanmorgen op de Amsterdamse beurs een stevige koersval bezorgd. De vele overnames en investeringen van Versatel drukten op de resultaten en leidden tot een zwaarder verlies dan analisten hadden voorzien. Kort na de middag noteerde Versatel ruim 11 procent lager op 63,40 euro.

Versatel zet niettemin zijn agressieve overnamestrategie van het afgelopen jaar in snel tempo voort. Het telecombedrijf verwacht met de uitgifte van nieuwe aandelen 2,4 miljard gulden op te halen van de beurs.

Het afgelopen jaar deed Versatel zes acquisities, waaronder het Duitse telecombedrijf VEW Telnet, dat een kabelnetwerk heeft in de Duitse regio Noord-Rijnland-Westfalen. Ook werd Svianed gekocht, de datacommunicatiedochter van het GAK. Vanochtend maakte Versatel bekend een belang van 80 procent te nemen in de Duitse netwerkbeheerder KomTel. Hoeveel het belang kost wordt vrijdag bekendgemaakt. Versatel besteedde in 1999 in totaal 471,4 miljoen gulden aan overnames en investeringen in het glasvezelnetwerk in de Benelux.

Versatel sloot 1999 af met een nettoverlies van 436,2 miljoen gulden. In 1998 bedroeg het verlies 67 miljoen gulden.

De omzet verdrievoudigde tot 129 miljoen gulden. Van dat bedrag kwam 8,9 miljoen gulden voor rekening van Versatels Internetdochters, waaronder Internetaanbieder Zon. Zon, dat in september vorig jaar werd gelanceerd, heeft inmiddels 470.000 abonnees.

Het in Amsterdam gevestigde bedrijf onder leiding van de Amerikaan Gary Mesch wil in korte tijd een eigen netwerk opbouwen dat geschikt is voor supersnelle Internetverbindingen en data- en spraaktransmissie. Versatel bouwt hiertoe zogeheten netwerkringen rondom de grote steden die met elkaar in verbinding staan. Van die stadsringen zijn er 3 operationeel en 25 in aanbouw. Versatel heeft 30.000 zakelijke klanten.