Proef met gsm-masten boven snelweg

De aanbieders van mobiele telefonie gaan door het plaatsen van antennes boven de snelwegen de bereikbaarheid vergroten. Dat heeft staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) gisteren bekendgemaakt. In april wordt de A28 bij wijze van proef met antennes uitgerust. Mogelijk zal de test volgend jaar op andere wegen navolging vinden.

De antennes bij de A28 (Amersfoort-Groningen) worden geplaatst op 24 wegportalen, die elektronisch de toegestane snelheid aangeven. De gsm-aanbieders betalen daarvoor een vergoeding. De netwerken voor mobiele telefonie raken nu regelmatig overbelast doordat automobilisten massaal gaan bellen als ze in de file staan.

Tijdens de testperiode moet blijken of de antennes de apparatuur van Rijkswaterstaat beÏnvloeden. Het ministerie wil tevens onderzoeken wat de gevolgen zijn voor de verkeersveiligheid. Veilig Verkeer Nederland verwacht op voorhand geen noemenswaardige gevolgen.