Prijsvraag aanpak van werkloosheid

Nederland heeft een probleem dat jaarlijks ten minste tien miljard gulden kost: de werkloosheid. Wie weet hoe die sluitend kan worden aangepakt, kan 25.000 gulden winnen.

Minister De Vries (Sociale Zaken) zit met de handen in het haar, zo lijkt het. Jarenlang heeft de overheid geprobeerd de werkloosheid op te lossen, met verdeeld succes. Honderden zo niet duizenden ambtenaren zijn jaar in jaar uit bezig de werkloosheid aan te pakken. Maar het lukt ze niet, althans, niet goed genoeg. Nog steeds zijn er bijna 200.000 werklozen.

Daarom heeft De Vries een prijsvraag uitgeschreven voor gemeenten, arbeidsbureaus en uitvoeringsinstellingen die zich bezighouden met de sluitende aanpak van de werkloosheid. De prijsvraag, met de titel `Werksleutel 2000', biedt uitvoerders van de sociale zekerheid ,,de mogelijkheid om kennis en ervaring te delen met collega's''.

De opdracht is simpel: zorg ervoor dat binnen de door Europa gestelde periode van vier jaar alle nieuwe werklozen maximaal één jaar na het verliezen van hun baan een voorstel krijgen om weer aan het werk te gaan. Dat kan via scholing, werkervaring of een sollicitatietraining. Zo wil het ministerie langdurige werkloosheid voorkomen, zoals voorgeschreven door Europa.

Een jury onder voorzitterschap van de Tilburgse burgemeester J.Stekelenburg, oud-FNV-bestuurder, beoordeelt de inzendingen. Minister De Vries zal de prijs op 13 juni uitreiken.

Naast de hoofdprijs looft het ministerie ook een aanmoedigingsprijs uit van 5.000 gulden voor een veelbelovend idee. Zie ook www.werksleutel.nl.