Paard verwondt baby van één jaar

Een Konikpaard heeft maandagmiddag een baby van één jaar in het hoofd gebeten. Het jongetje is zeer ernstig gewond. De natuurorganisatie Limburgs Landschap heeft vervolgens gisteren vier halfwilde Konikpaarden weggehaald uit het natuurgebied De Kleine Weerd langs de Maas in Maastricht.

Het ongeluk gebeurde in dit acht hectare grote gebied. Het terrein is eigendom van het Limburgs landschap en is onder voorwaarden opengesteld voor het publiek. Bij de ingang staan borden met de waarschuwing voor mogelijke gevaren en met het verzoek om afstand te houden van de paarden.

De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht.

Volgens woordvoerder E. Staal van het Limburgs Landschap komt dit soort ongelukken nauwelijks voor in Nederland. ,,Wij hebben enkele tientallen runderen en paarden. Op een enkel incident na is er nog nooit wat gebeurd. Dit is een zeer uitzonderlijk en ellendig ongeluk.''

De trend om halfwilde beesten in natuurgebieden te laten grazen begon eind jaren tachtig. Sindsdien houden beheerders steeds meer Schotse Hooglanders, Heckrunderen, Gallowayrunderen en Konikpaarden. Ze vervullen inmiddels een belangrijke een rol in het beheer van de natuurgebieden. Bovendien zijn ze robuust genoeg om het hele jaar door zonder verzorging buiten te lopen.

Natuurmonumenten heeft de meeste halfwilde grazers: 2.000 runderen en 500 paarden, verdeeld over 150 terreinen in Nederland. Ook woordvoerder H. Piek zegt zich nauwelijks incidenten met de beesten te herinneren. ,,Eén enkel geval van een gescheurde broek en enkele jaren geleden een gekneusde rib bij een wandelaar op de Mookerheide in Noord-Limburg.''

Hoe kleiner het terrein, hoe groter het risico voor een confrontatie tussen wandelaars en grazers, aldus Piek. ,,De kans dat je op een terrein van ons dat 3.000 hectare groot is een rund of paard tegenkomt, is beduidend kleiner dan op het stuk grond van acht hectare langs de Maas in Maastricht.''