`Op deze overwinning valt niets af te dingen'

De spelers van Chelsea waren trots op hun prestatie. De spelers van Feyenoord waren teleurgesteld. `Hoe het ging? Malo', zei Cruz. Maar de hoop op de kwartfinale hebben de Feyenoorders nog nog niet verloren.

Ruim een half uur na de wedstrijd liep de selectie van Chelsea nog op de grasmat van het Feyenoord-stadion. De coolingdown werd toegejuicht door vijftienhonderd uitzinninge Britten. De rest van het publiek was allang verdwenen. Toen de Chelsea-spelers de douche opzochten waren de meeste Feyenoord-spelers al op weg naar huis.

Julio Cruz, die vrijwel de hele wedstrijd in de greep was van de Fransman Marcel Desailly, had niet veel zin om na afloop over de wedstrijd te praten. ,,Hoe het ging? Malo'', was alles wat de Argentijn kwijt wilde, slecht dus. Dat gevoel had ook Paul Bosvelt: ,,We hebben gewoon niet goed gespeeld vandaag. We leden voortdurend balverlies. Een ploeg als Chelsea straft dat gelijk af. Het wordt nu zeker geen gemakkelijke opgave meer om verder te komen. Maar eerst moeten we deze klap verwerken.''

Kees van Wonderen reageerde nuchter op de nederlaag in het eigen stadion, maar wilde de hoop nog niet verliezen. ,,Het verhaal voor de wedstrijd was natuurlijk heel mooi. We hadden hier graag in het eigen stadion de kwalificatie afgedwongen. Daar hebben we een kater van. Maar we moeten gewoon vaststellen dat we tekort kwamen tegen Chelsea. Op hun overwinning is niets af te dingen. Het is te hopen dat Lazio punten gaat morsen tegen Chelsea.''

Een van de weinige Feyenoorders die gisteren goed speelden was keeper Jerzy Dudek. Hij stopte in de achtste minuut een penalty van de Franse verdediger Franck Leboeuf. Dudek zou volgens Britse kranten in de belangstelling staan van Manchester United. Maar of Dudek dezelfde weg zal volgen als zijn voormalige collega De Goeij die bij Chelsea onder de lat staat, wilde hij niet zeggen. ,,Ik ben nu met Feyenoord bezig. En vanavond heb ik een slecht gevoel overgehouden aan de wedstrijd. Chelsea was gewoon beter. Het was leuk om tegen een collega te spelen, maar ik heb niet Ed gespeeld. Daar was ik niet mee bezig. We moeten er maar vertrouwen in hebben dat de ploeg van Ed ons helpt tegen Lazio.''

De ploeg van De Goeij heeft volgende week voor een deel het lot van Feyenoord in handen als Lazio in Engeland op bezoek gaat. De Rotterdammers hebben slechts nog een kans om verder te komen in de kwartfinale als de Italianen punten laat liggen. Ze mogen zeker niet verliezen tegen Olympique Marseille.

Pas tegen middernacht kwamen de spelers van Chelsea gisteren uit de catacomben. Gestoken in strakke zwarte maatpakken liepen de Londenaren glunderend door De Kuip. Pas nadat de Italiaanse coach Gianluca Vialli het teken gaf, mochten zijn spelers hun verhaal kwijt. De Noorse spits Flo, die gisteren net als zijn collega-aanvaller en uitblinker Zola voor het eerst sinds weken weer scoorde, zei heel ,,heel trots'' te zijn met de kwalificatie voor de kwartfinale. Flo: ,,Feyenoord speelde een stuk beter dan in november (toen ook met 3-1 werd verloren, red.), maar wij hebben misschien wel de beste wedstrijd ooit afgeleverd in Europa. Normaal krijg ik in Engeland niet zoveel ruimte als vandaag. Dat was lekker. We kunnen nu zonder enige druk tegen Lazio spelen. Maar we willen wel winnen natuurlijk.''

Ook De Goeij, die als een van de laatste spelers het Rotterdamse stadion verliet, had zich gisteren weer even thuis gevoeld. De Feyenoord-aanhang verwelkomde de doelman met de oude kreet `oe-a-Ed de Goeij'. ,,Dat was een mooi gevoel. Dat deed me wel wat. Maar ik kon de supporters vandaag niet helpen. Volgende week zullen we alles doen om van Lazio te winnen. We kunnen niet op 50 procent spelen.''

Onder toejuichingen van een handjevol Feyenoord-aanhangers liep de doelman naar de spelersbus toe. ,,Edje, je helpt ons, hè?'' De Goeij lachte en knikte.