Lucht betrekt boven tech-sector

Vrijdag volgt de eerste notering van World Online. Dat wordt nagelbijten: het beursklimaat begint wat tegen te zitten.

De spanning stijgt, het aftellen is begonnen. Vrijdag rond het middaguur zal de eerste koers van het aandeel World Online op de schermen flitsen. De maximale uitgifteprijs van de aandelen is 43 euro. Wat zal het aandeel in zijn eerste dagen doen? Dat hangt van een drietal factoren af. Vraag en aanbod, het beursklimaat en de strategie van het bankensyndicaat dat de beursgang verzorgt.

De vraag naar aandelen World Online moet enorm zijn, al circuleren er in de handel berichten dat een aantal institutionele beleggers te elfder ure hun inschrijving heeft verminderd. De particuliere vraag van zowel bank-cliënten als de `vrienden en familie' van het bedrijf (waaronder met name de abonnees) zal er zorg voor dragen dat de inschrijving meermalen is overtekend.

Het aanbod is een ander verhaal. Morgen gaat in Frankrijk de Internet-aanbieder LibertySurf naar de beurs. Vrijdag volgt World Online in Amsterdam, maar de pijplijn raakt steeds voller. UPC's Chello gaat naar de beurs in Nederland, maar dat is slechts een drupje in de grote stroom van beursgangen die Europa nadert.

Volgende week, op 22 maart, volgt de beursgang van Lycos Europe, de in Amsterdam gevestigde dochter van de Amerikaanse Internet-gigant, die op de Frankfurter Neuer Markt wordt genoteerd. 28 Miljoen aandelen, met een optie op nog eens ruim 4 miljoen aandelen, worden verkocht. Lycos neemt daarmee een kleine miljard euro uit de markt. Half april wordt T-Online verwacht, de dochter van Deutsche Telekom en veruit de grootste Internet-provider in Europa. Specificaties zijn nog niet bekend, maar het beroep op de kapitaalmarkt zal in de tientallen miljarden euro's lopen. Gisteren zag Londen de eerste notering van Lastminute.com, en in de volgende anderhalve maand volgen nóg negen Internet-bedrijven.

Het aanbod wordt overweldigend, en de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch publiceerde gisteren een onderzoek waaruit bleek dat dertig procent van de fondsmanagers wereldwijd, met een belegd vermogen van gezamenlijk 9.600 miljard euro, overweegt zijn weging in technologie-aandelen terug te brengen omdat zij verwachten dat de prestaties van deze aandelen in de loop van dit jaar tegen zullen gaan vallen. Maar Merrill Lynch meldt ook dat het particuliere investeerders zijn die de koersen tot nu toe zo hebben opgedreven. De Man in de Straat drukt zijn stempel, en met name op de populaire technologie-aandelen.

Toch zijn er al wat wolkjes aan de hemel. Vorige week zag Parijs de introductie van Internet-provider Multimania, tegen een koers van 36 euro. Het bedrijf opende op 125 euro – een spectaculaire stijging – maar is sindsdien op de terugtocht. De koersval was maandag zó fors dat de handel tot driemaal toe moest worden onderbroken, en vanmorgen was Multimania gedaald tot 75 euro.

Lastminute.com, het reisbemiddelingsbureau, ging gisteren in Londen naar de beurs tegen een uitgiftekoers van 380 pence (tweederde hoger dan aanvankelijk was voorzien). Het nieuwe fonds bereikte een piek van 555 pence, en eindigde op 477 pence. Maar vanmorgen zakte het bedrijf naar 420 pence – nog maar net boven de uitgiftekoers.

Uitgever VNU zei vanmorgen zijn Internet-dochter voor zakelijke informatie naar de beurs te willen brengen. Die mededeling, tot voor kort goed voor een forse koersstijging, kon ditmaal niet voorkomen dat het aandeel tien procent kelderde op basis van een tegenvallende winst over 1999. Freeserve, de Britse Internet-provider verloor sinds vorige week een derde van zijn waarde nadat zijn concurrenten besloten de telefoonkosten van Internet-toegang tegen een vast laag tarief aan te gaan bieden. De Spaanse Internet-provider Terra Networks noteerde vanmorgen 3,4 procent lager dan gisteren op 108,80 euro, en dat is een derde minder dan zijn koersrecord van 157,65 euro op 14 februari.

De koersval van zowel Freenet als Terra is overigens relatief, want beide noteren nog altijd een veelvoud van hun introductieprijs. Dat neemt niet weg dat het klimaat voor Internet-aandelen lijkt te versoberen, en dat geldt officieus ook voor World Online. In de grijze handel via Londen deed het aandeel vanmorgen een biedprijs van 80 euro – comfortabel boven de uitgiftekoers van 43 euro, maar wel de laagste notering tot nu toe.

    • Maarten Schinkel