Labouchere levert Aegon 2 miljard op

Verzekeraar Aegon verkoopt bankdochter Labouchere aan de Belgische financiële groep Dexia. De bank, actief met Legio Lease en Internet-broker Alex, levert Aegon 900 miljoen euro (2 miljard gulden) op.

De verkoop door Aegon komt niet onverwacht, want Labouchere stond al twee jaar in de etalage. De beleggersbank hoort volgens de verzekeraar niet meer tot de kernactiviteiten en een eerdere overnamepoging, door het beursbedrijf AOT, liep vorig jaar op het laatste moment spaak.

In een toelichting op de bekendmaking gaf financieel directeur J. Streppel van Aegon vanochtend aan financieel niet het onderste uit de kan te hebben gehaald. Dexia betaalt voor het snelgroeiende Labouchere ongeveer tien keer de winst. ,,Maar we hadden afgesproken Labouchere niet te zullen opsplitsen. Natuurlijk kan je met de huidige bubbel op het gebied van e-business Alex (beursordersysteem via Internet) naar de beurs brengen en andere activiteiten apart verkopen, maar dan zouden grote delen van Labouchere afsterven. Dat hebben we nooit gewild.'' Aegon heeft ook bij de nieuwe eigenaar bedongen dat Labouchere niet wordt gesplitst. Volgens Streppel van Aegon is er de laatste maanden met verschillende partijen gesproken, maar waren daarbij geen Nederlandse kandidaten.

Dexia wordt via Labouchere voor het eerst actief in Nederland. Het concern opereert in België via de bank Gemeentekrediet en in Frankrijk met Crédit Local de France. Labouchere wordt onderdeel van Banque Internationale à Luxembourg, die als hoofdactiviteit private banking, vermogensbeheer voor welgestelde klanten, heeft. Met een balanstotaal van 245 miljard euro en een nettowinst van 761 miljoen euro (1999) behoort Dexia tot de grotere spelers in Europa. Gisteren nog nam Dexia de Amerikaanse obligatiehandelaar Financial Security Assurance Holding voor 2,6 miljard dollar over.

Volgens Dexia-bestuurder André Roelants worden bepaalde producten van Labouchere buiten Nederland gekopieerd. ,,Bijvoorbeeld het ordersysteem Alex, dat wij mogelijk in Frankrijk gaan introduceren. Daar zijn we vooral actief in de publieke financiering [kredietverlening aan bijvoorbeeld gemeenten] en niet als commerciële bank. Labouchere past prima bij ons, want ook zij hebben een agressieve stijl.''

Volgens Streppel van Aegon is er de laatste maanden met verschillende geïnteresseerde partijen gesproken, maar waren daarbij geen Nederlandse kandidaten. Labouchere is vooral bekend via Legio Lease, maar is tevens actief als private bank voor 3.300 vermogende klanten. Het beheerd vermogen van de bank bedraagt ruim 9 miljard euro. De verkoop door Aegon levert een boekwinst op van meer dan 500 miljoen euro. Gevolgen voor de winst per aandeel zijn er niet omdat de winst van Labouchere reeds buiten beschouwing werd gelaten.