Internationaal

LONDEN

Op de beurs van Londen drukten de technologie-, media en telecomaandelen de koersen. De FTSE-index stond rondom het middaguur 87 punten lager op 6.400 punten. Dat kwam vooral door de koersdaling op de Newyorkse schermenbeurs Nasdaq, waaraam veel Nieuwe-Economiefondsen zijn genoteerd.

FRANKFURT

Ook de beurs van Frankfurt had te lijden onder de daling op Nasdaq, die modieuze aandelen zoals het Duitse softwarehuis SAP op een verlies zette. De DAX-index stond rondom het middaguur 181 punten lager op 7.469 punten. Een zeldzame uitschieter was autofabrikant BMW, die zeven procent steeg door speculaties over de verkoop van het zeer verliesgevende Rover.

PARIJS

De beurs van Parijs liep ook schade op door de daling op Nasdaq. De CAC-40-index stond rondom het middaguur 162 punten lager op 6.189 punten. Grootste daler was Lagardere, dat vijf procent van de beurswaarde kwijtraakte.

TOKIO

Voor de derde dag op rij gingen de aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio omlaag. Vandaag zakte de Nikkei-index met 63 punten tot 19.079, een daling van 0,3 procent. De achteruitgang was geheel te wijten aan de daling die de aandelenkoersen in de Verenigde Staten hadden laten zien op de voorgaande dag. Aankopen van technologiefondsen beperkten het verlies.

NEW YORK

Voor de tweede achtereenvolgende dag heeft de Nasdaq een gevoelig verlies geleden. Het koersgemiddelde, dat maandag al 2,8 procent omlaag moest, zakte gisteren nog eens 4,08 procent tot 4.707 punten. Het verlies van de Dow-Jonesindex bleef tot 1,37 procent beperkt op 9.811 punten.

Verantwoordelijk voor de daling van de Nasdaq waren de uitlatingen eerder op de dag van de Amerikaanse president Clinton over publicatie van kennis over de genetische samenstelling van de mens. Daarop duikelden de koersen van vooral de biotechnologische fondsen die relatief sterk vertegenwoordigd zijn in de Nasdaq.

Sommige biotech-bedrijven zagen hun waarde met meer dan 10 procent zakken. Harde klappen kreeg Celera, dat in korte tijd dik 20 procent moest inleveren, maar ook Affymetrix, Immunex, Human Genome en Gene Logic werden kort na de woorden van Clinton enkele dollars goedkoper. Ook Internetbedrijven kregen fikse dalingen te verwerken. Via Net.Works schoot 15 procent in de min. Red Hat, Linux, Buy.com en DoubleClick zakten harder dan het Nasdaq-gemiddelde. Het Dow-gemiddelde moest 136 punten achteruit.