IMF heroverweegt lening aan Indonesië

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal zijn lening aan Indonesië heroverwegen als de regering van president Wahid het corruptieschandaal rond Bank Bali niet afdoende aanpakt. John Dodsworth, vertegenwoordiger van het IMF in Jakarta, verklaart dit vandaag in de Britse zakenkrant Financial Times.

Vorig jaar schortten het IMF en andere buitenlandse geldschieters de leningen aan Indonesië op na een corruptieaffaire rond Bank Bali. De bank zou kasgeld hebben gebruikt om de verkiezingscampagne van de toenmalige president Habibie te financieren. In februari hervatte het IMF de leningen aan Indonesië, dat 5 miljard dollar (11,4 miljard gulden) over een periode van drie jaar ontvangt. Het fonds stelde de vervolging van de verdachten in het schandaal als voorwaarde voor het krediet. Vorige week verwierp de rechter in Jakarta echter de aanklacht tegen Djoko Chandra, een hoge functionaris bij een incassobedrijf. Deze ontving vorig jaar een omstreden bonus van 70 miljoen dollar van Bank Bali. (ANP)