Hoezo monopolie?

Schotel tegen monopolie

Wie zich zorgen maakt dat kabelbedrijf UPC zijn monopoliepositie in vele delen van het land misbruikt om vooral zenders van eigen makelij aan te bieden, overwege een schoteltje. Daarmee maak je immers in één klap een eind aan de macht van de monopolist bij je thuis.

Vooral nu, met ingang van 1 april, op Canal Digitaal, het enige Nederlandse satellietplatform, er een pakket aan themazenders wordt aangeboden. Voor 11,95 gulden per maand komen Discovery, Eurosport (met Nederlands geluid), Euronews, BBC World (nieuws), CNBC (beursinformatie), National Geographic en de klassieke muziekzender Muzzik binnen, alsmede twee versies van de muziekzender MTV en twee van de muziekzender VH1.

Opvallend is dat Canal Digitaal, een dochterbedrijf van Canal+, in het geheel niet doet aan bevoordeling van de eigen producten. Van de genoemde zenders is er maar één, Muzzik, die voor een deel in handen is van Multithématiques, een ander dochterbedrijf van Canal+.

Met de invoering van dit pluspakket wordt satellietontvangst – volgens het digitale Seca-systeem – vrijwel gelijkwaardig aan het aanbod van de kabeltelevisie, en vaak aantrekkelijker als je nagaat dat veel gevraagde zenders als Discovery en Eurosport op veel kabelnetten ontbreken.

Wie een dergelijk pluspakket afneemt, krijgt er gratis alle gangbare Nederlandse radio- en televisiezenders (zowel publieke als commerciële) bij, met uitzondering van Fox8. Ook zonder een abonnement op het pluspakket kun je die zenders trouwens gratis zien en horen, al verdient voor dit gratis abonnement een `serviceabonnement' van dertig gulden per jaar aanbeveling.

Het abonnement op Canal Digitaal kan ook nog worden uitgebreid met de film- en voetbalzender Canal+ (drie kanalen, waarvan één in breedbeeld), een abonnement om Formule-1-races met meerdere camera-instellingen te kunnen zien, een porno-abonnement en een abonnement op de filmzender Cine Cinemas.

Het enige minpunt van de satelliet ten opzichte van de kabel is het ontbreken van de Vlaamse televisie, de BBC en regionale zenders. Daar staan echter tenminste zeventig vrij te ontvangen buitenlandse televisiezenders en tenminste veertig radiostations tegenover. De benodigde infrastructuur, een digitale Seca-ontvanger met schotel en toebehoren kost zo'n vijftienhonderd gulden. Er zijn ook winkels die de apparatuur leasen, voor ongeveer twintig gulden per maand.

Concertzender (bis)

Niet pas in mei, zoals hier eerder gemeld, maar nú al is de Concertzender present op de satelliet, in het kader van het hierboven vermelde gratis Canal Digitaal-pakket: Astra 19,2, 12.574, v., in Seca of Irdeto-codering.

Grosser Brother (bis)

De Duitse versie van Big Brother, digitaal en analoog te zien op RTL2 op de Astra, wordt voorshands niet verboden. Dat heeft de GSJP, een Duitse tegenhanger van ons Commissariaat voor de Media, gisteren beslist. RTL2 had de GSJP, waar stemmen opgingen dat het 24 uur per dag volgen van mensen met camera's in strijd was met de menselijke waardigheid, eerder gepaaid met de belofte dat de camera's in de slaapkamers overdag een uur uit gaan.

Dat er geen verbod komt, lijkt vooral door juridische overwegingen ingegeven: de GSJP denkt dat een verbod van een programmaformule of format bij toetsing door de rechter weinig kans zou maken. Slechts de feitelijke programma-inhoud zou de grondslag voor een verbod kunnen zijn. En die is bij de Duitse Big Brother minstens even zoetsappig als bij de Nederlandse.

Overigens kampt de Duitse Big Brother met gestaag afkalvende kijkcijfers, ondanks meer bloot dan uit Almere.