HBG aansprakelijk gesteld voor schade

De Hollandsche Beton Groep (HBG) is door de rechtbank in Bonn mede verantwoordelijk gesteld voor de schade die tijdens de bouw is ontstaan aan het parlementsgebouw in Bonn. Nog niet duidelijk is hoeveel HBG moet betalen.

HBG werkte in 1993 aan nieuwbouw voor het Duitse parlement, dat toen nog in Bonn gevestigd was. Tijdens de overstromingen van de Rijn in december 1993 ontstond er zo veel schade dat de bouw moest worden stilgelegd om nooit meer aan te vangen. Volgens de opdrachtgever, het Duitse ministerie van Bouwzaken, had HBG een beschermmuurtje moeten bouwen. Het Nederlandse bouwbedrijf heeft altijd gezegd dat dat niet in het bestek stond. HBG overweegt in hoger beroep te gaan.

Tijdens het langdurige proces werd een schadebedrag van 400 miljoen gulden genoemd. HBG rekent er op een eventuele schadevergoeding op de verzekering te kunnen verhalen. (ANP)