Gore en Bush nu zeker van nominatie

Al Gore en George W. Bush hebben zich gisteren zoals verwacht verzekerd van de nominatie van hun partij voor de presidentsverkiezingen in november.

Beide kandidaten wonnen in alle zes voorverkiezingen die gisteren werden gehouden, waarmee ze nu allebei ruimschoots het aantal gedelegeerden hebben dat nodig is om genomineerd te worden.

De uitslag verraste niemand, want de rivalen van Gore en Bush hadden vorige week de strijd al opgegeven. De Democraat Bill Bradley sprak zijn steun uit voor Gore, de Republikein John McCain schortte zijn campagne op en hield zich verder op de vlakte.

Maar ook al was de uitslag voorspelbaar, Gore en Bush hebben de afgelopen dagen toch nog campagne gevoerd in sommige van de zuidelijke staten die gisteren naar de stembus gingen (Texas, Florida, Louisiana, Tennessee, Mississippi en Oklahoma). Daarmee hoopten ze niet alleen te zorgen voor een goede opkomst, maar ook alvast een ijzer in het vuur te leggen voor de verkiezingen in november. Het feit dat Gore Florida bezocht, werd door politieke commentatoren meteen uitgelegd als teken dat de vice-president zich niet neerlegt bij de voorspelling dat deze staat in november wel voor Bush zal stemmen, omdat diens broer Jeb er gouverneur is.

Gore feliciteerde Bush gisteravond per e-mail. In het elektronische bericht nodigde hij zijn rivaal meteen uit om over twee weken een debat te houden. Ook spoorde hij Bush aan om in te stemmen met zijn voorstel om allebei af te zien van ongereguleerde financiële giften aan de partijen, soft money genoemd.

Bush ging niet op de voorstellen van Gore in. Hij zei dat het nog te vroeg is voor debatten en dat Gore geen geloofwaardige hervormer is van het systeem voor financiering van campagnes, omdat hij in 1996 tegen de regels in geld heeft geaccepteerd van boeddhistische monniken en nonnen.

Volgens recente opiniepeilingen heeft Gore zijn achterstand op Bush bijna of zelfs helemaal ingelopen. Gore is zich de afgelopen dagen steeds meer gaan opwerpen als een voorstander van grondige hervorming van de regels voor financiering van campagnes. Voortdurend zegt hij hoezeer hij in dat opzicht de opvattingen van John McCain deelt, in de hoop daarmee een deel van de McCain-kiezers voor zich te winnen. Zaterdag hield Gore een bijeenkomst met Jesse Ventura, de gouverneur van Minnesota die net als McCain erg populair is bij onafhankelijke kiezers.

Na het tellen van de stemmen had Gore gisteren 2.575 gedelegeerden. Op de Democratische conventie die deze zomer wordt gehouden zijn 2.170 gedelegeerden voldoende om de nominatie te krijgen. Bush heeft nu 1.102 gedelegeerden, terwijl in zijn partij 1.034 gedelegeerden nodig zijn om genomineerd te worden.