Franse economie groeit snel

De economische groei zal in Frankrijk dit jaar uitkomen tussen de 3,4 en 3,8 procent, volgens een schatting van Christian Sautter, minister van Financiën. In de begroting is rekening gehouden met een groei van `slechts' 2,8 procent. Volgens de minister ,,blijft Frankrijk een van de motors van de Europese groei'', maar hij waarschuwde dat het land ook te maken zal krijgen met een inflatie die 1,2 procent zal belopen, in plaats van de voorziene 0,9 procent.

Volgens cijfers die eerder deze week bekend werden, is het begrotingstekort teruggelopen van 2,7 procent van het bruto nationale product tot 1,8 procent. Begin dit jaar hield de regering nog rekening met een tekort van 2,1 procent. Ondanks het teruglopen van het tekort blijft het hoger dan het gemiddelde (1,2 procent) van de landen die deel uitmaken van de eurozone. Daartegenover staat dat de Franse staatsschuld 58,6 procent van het bnp bedraagt, terwijl het gemiddelde in de eurozone op 72,7 procent uitkomt. Het `Europese' doel is het percentage terug te dringen tot 60,3 procent. De terugdringing van het begrotingstekort met 1,3 miljard gulden gaat gepaard met een grotere belastingopbrengst van 7,2 procent. Sautter wil de meevaller (volgens hem ruim 15 miljard gulden) besteden aan belastingverlagingen, aan verdere terugdringing van het begrotingstekort, en aan ,,bijzondere'' uitgaven.

De Franse ondernemer blijft zeer optimistisch over het verloop van de economische ontwikkeling in de komende tijd, zo blijkt uit de gisteren verschenen maandelijkse enquête van de Franse centrale bank. Wel krijgen bedrijven in bepaalde sectoren steeds meer problemen met een verkrappende arbeidsmarkt. Vorig jaar wist het Franse bedrijfsleven 300.000 nieuwe banen te scheppen. De Franse ondernemers voorzien de komende maanden een verder groei van de economie.