Drie zuilen Beeldcentrum autonoom

De vier instellingen (het Nederlands Foto Instituut (NFI), het Nederlands Fotoarchief, het Nationaal Fotorestauratie Atelier en V2-Organisatie voor instabiele media) die het Centrum voor Beeldcultuur Las Palmas gaan vormen, blijven voorlopig autonoom.

Binnenkort wordt een algemeen directeur benoemd die de taak krijgt de vier partijen op langere termijn tot één grote instelling samen te voegen.

Dat zei vanmorgen Frans Meijer, die binnenkort als projectleider van Las Palmas zijn functie neerlegt, naar aanleiding van het Beleidsplan 2001-2004, dat de Stichting Las Palmas vanmiddag aanbiedt aan de staatssecretaris van cultuur Rick van der Ploeg. Begin mei zal de Raad voor Cultuur een advies uitbrengen. Over de haalbaarheid van Las Palmas heeft Meijer geen twijfels. ,,Zelden heb ik gezien dat een project zoveel bijval kreeg van alle betrokken partijen als juist Las Palmas. Het vertrek van het Amsterdamse Filmmuseum heeft in zoverre in ons voordeel gewerkt dat we nu tot een veel groter totaal-concept van Las Palmas zijn gekomen'', aldus Meijer.

Het nieuwe centrum van vijf etages, dat 78 miljoen moet kosten, krijgt negentig formatie-plaatsen en verwacht jaarlijks 140.000 bezoekers. Volgende maand vindt er ter kennismaking de Rotterdamse Foto Biennale plaats, in 2004 moet het gebouw met zijn filmzalen, mediatheek, depots, openlucht-bioscoop op het dak in volle omvang in gebruik worden genomen. Voor de ruimte van 8.000 vierkante meter in het 20.000 vierkante meter grote Las Palmas, vrijgekomen door het afhaken van het Filmmuseum, melden zich genoeg aanverwante instellingen op educatief gebied, aldus Meijer. ,,En dat is financieel alleen maar in ons voordeel. Educatie komt overigens in alle hoofdfuncties van Las Palmas terug.''

De exploitatie vergt jaarlijks elf miljoen gulden. Het Wertheimer-legaat, groot circa 25 miljoen gulden en bestemd voor fotografie, is ,,als optie in de financiële bijdrage wel vermeld, maar er wordt geen rekening mee gehouden dat heeft definitief komt'', aldus Meijer.

De drie zuilen van het centrum - Las Palmas Foto, Las Palmas Film & tv en Las Palmas Mediatechnologie V2 - zijn met elkaar verbonden door een netwerkstructuur, aldus H. Molenaar, vice-bestuursvoorzitter van het NFI. Pas na het advies van de Raad voor Cultuur buigen de instellingen zich over de bestuursstructuur, zegt Molenaar. ,,We gaan samenwerken met behoud van identiteit, want in een ketting moet elke kraal zijn eigen kleur behouden.''

Las Palmas zal zeker geen nieuwe partners in huis halen, vertelt Meijer. De televisie wordt als pijler nu steviger gepositioneerd. ,,En alleen al het feit dat het Filmmuseum weer contact met ons heeft gezocht, duidt op het belang van dit nieuwe instituut.''