DE STEM VAN BEN

,,Ben jij Ben?'', vraagt men de laatste tijd vaak aan Kyra Macco. En dan zegt ze ja. De serene stem van de reclame voor de mobiele-telefonieaanbieder is die van haar. ,,Ik gebruik maar een heel klein register voor de stem van Ben. Veel minder dan voor mijn dagelijkse stem. Daarom herkent men me niet meteen.''

Het intrigeert, haar geluid. Zelfs als ze over zoiets futiels als mobiele telefonie praat. In het laatste spotje wijst ze zelfs op de gevaren van mobiel bellen. Uit Macco's mond klinkt dat niet eens raar. Je zou bijna vergeten dat een dergelijke waarschuwing ook schijnheilig opgevat kan worden.

In theorie zou ze haar geld kunnen gaan verdienen met haar stem, zegt Kyra Macco. ,,Reclame is een prettige bijkomstigheid. Ook financieel.'' Maar ze is in de eerste plaats actrice. ,,Dat is mijn hoofdberoep.'' Ze studeerde in 1997 af aan de acteursopleiding van de Toneelschool in Utrecht. Momenteel staat ze in De Kleine Eyolf van Henrik Ibsen door het Oranjehotel. ,,Ik speel maar een kleine rol, maar dat is wat ik wil.'' Vorig seizoen had ze haar televisiedebuut, in de Veronica comedy Babes die rondom GTST-ster Angela Schijf geschreven was. Maar dat was slechts van korte duur. Het marktaandeel was te laag. ,,De laatste aflevering werd enorm goed bekeken, toen er voor het eerst een keer geen Baantjer tegenover stond. Ik vond het wel jammer dat we daar niet eerder rekening mee konden houden.''

Ze rolde het reclamevak in zoals het zo vaak gaat. Via via. Via een castingbureau naar een reclamespotje voor het Rode Kruis; en van daaruit via een commercial voor een zorgverzekeraar, naar Ben. Het reclamebureau van Ben, Kessels Kramer, is heel eigenzinnig, vindt Macco. ,,Ze houden met hun reclames de spanning erin. Ze zouden bijvoorbeeld morgen kunnen besluiten om Ben met kinderstemmen te gaan doen, om maar iets te noemen. Voor mij is het dus ook heel spannend. Of ik dit werk wel houd.''

Ze houdt zich aanbevolen voor ander reclamewerk, zeker nu ze vanaf 3 mei, als de laatste voorstelling van De kleine Eyolf in Rotterdam gespeeld wordt, ,,weer helemaal werkloos is''. Maar als een grote concurrent van Ben haar zou vragen, zou ze bedanken voor de eer. ,,Ik vind Kessels Kramer zo'n leuk bureau, dat zou ik uit loyaliteit aan hen niet doen. Of ze moeten me twee ton bieden.''

(Tekst Japke-D. Bouma, foto NRC Handelsblad, Leo van Velzen)