Clinton wil vrije toegang genetische code mensen

President Clinton wil dat wetenschappers wereldwijd onbeperkt toegang krijgen tot onderzoeksresultaten met betrekking tot het menselijk DNA.

De president noemde gisteren de zoektocht naar de genetische codes ,,een van de belangrijkste wetenschappelijke projecten in de geschiedenis.''

De verklaring die Clinton gisteren in samenwerking met de Engelse premier Tony Blair gaf, moet een antwoord bieden op de toenemende maatschappelijke ongerustheid over het gebruik en eigendom van genetische gegevens.

De twee landen spelen een leidende rol in het in kaart brengen van het menselijk DNA. De vrije toegang van gegevens zou moeten voorkomen dat één of enkele Biotechnische bedrijven het patent op essentiële genetische informatie in handen krijgen. De onbeperkte toegankelijkheid van gegevens zou tevens de kans op belangrijke ontdekkingen vergroten.

Het nieuws komt een week nadat gesprekken tussen het Human genome Project, een multinationaal onderzoeksproject, en het Biotechnische bedrijf Celera Genomics stukliepen op het delen van onderzoeksgegevens. Celera Genomics, dat vooroploopt in het genenonderzoek, verwelkomde het initiatief.

Beleggers lieten Celera echter vallen als een baksteen. Het aandeel verloor gistermiddag op Wall Street 53 dollar.