Burgemeester van Parijs door partij gestraft

De burgemeester van Parijs, Jean Tibéri, is ontheven van zijn functie als hoofd van de Parijse afdeling van zijn partij, de RPR. Michèle Alliot-Marie, de voorzitster van de partij, waarvan president Jacques Chirac de oprichter is, maakte dat vanochtend bekend. Tibéri (65), die in 1995 zijn intrek nam in het stadhuis en de Parijse afdeling van de RPR sinds 1985 leidt, blijft burgemeester van Parijs.

Aanleiding is gesjoemel van Tibéri met de ledenlijst van zijn afdeling, de grootste van het land, om zijn kandidatuur voor het burgemeesterschap bij de verkiezingen van volgend jaar zeker te stellen. Een speciale commissie heeft de lijst de afgelopen dagen uitgekamd, nadat ,,getrouwen'' van Tibéri op 8 maart bijna 1500 leden extra op de lijst probeerden te zetten. Daarvoor gebruikten zij de gegevens van overleden, verhuisde en uitgetreden leden. Ook verdraaiden zij namen. Bij de verkiezingen van 1997 werd Tibéri ook al beschuldigd van onregelmatigheden.

Nu Tibéri de partijafdeling niet langer aanvoert, wordt zijn herverkiezing als burgemeester uiterst onwaarschijnlijk.

De affaire volgt op tumult, vorige week, rond een van Tibéri's adjuncts, Françoise de Panafieu, RPR-lid, die zich net als haar baas kandidaat had gesteld voor het burgemeesterschap. Tibéri ervoer dit als verraad en ontsloeg haar, wat hem veel hoon en een publieke terechtwijzing van partijvoorzitster Alliot-Marie opleverde.

Afdelingen van de partij in de rest van het land zetten Alliot-Marie al lang onder druk om het ,,probleem-Tibéri'' te ,,neutraliseren''. De Parijse burgemeester, die betrokken is geweest bij tal van affaires, wordt gezien als een groot risico voor de partij. Hij was in de achttien jaar dat zijn voorganger Chirac burgemeester van Parijs was, diens loco-burgemeester en in die hoedanigheid belast met de dagelijkse leiding van de stad. Dank zij dat gegeven heeft hij tot op heden altijd op de bescherming van Chirac, boegbeeld van de gaullistische partij, kunnen rekenen. Tibéri, die sinds zaterdag in het ziekenhuis ligt met een ontsteking aan de urinewegen, zette de president de afgelopen dagen vanaf zijn ziekbed dan ook in nauwelijks bedekte termen onder druk. Impliciet dreigde hij uit de school te gaan klappen over alle jaren in dienst van Chirac: ,,De president weet wat ik voor hem gedaan heb.'' Het Elysée heeft bevestigd, dat het staatshoofd gisteren belde met Tibéri om ,,naar diens gezondheid te informeren''. Het telefoontje werd ,,een gebaar van menselijkheid'' genoemd.

    • Pieter Kottman