Britten klonen volwassen varken

Het Britse bedrijf dat het kloonschaap Dolly maakte is er nu ook in geslaagd voor het eerst een volwassen varken te klonen. ,,Dit kan een revolutie in de transplantatiegeneeskunde teweegbrengen'', zei een van de onderzoekers gisteren op een persconferentie.

De vijf identieke vrouwelijke biggetjes Millie, Christa, Alexis, Carrel en Dotcom werden op vijf maart met een keizersnede geboren in de faculteit diergeneeskunde van het Virginia-Maryland College in Blacksburg in de Amerikaanse staat Virginia. Ze zijn voortgekomen uit cellen van de volwassen zeug Destiny en geproduceerd door onderzoekers van de Amerikaanse vestiging van het Britse PPL Therapeutics. De cellen van Destiny werden in lege eicellen ingebracht en deze werden vervolgens geïmplanteerd in de `draagmoeder' waaruit de vijfling is geboren.

Varkens zijn potentiële orgaandonoren. Als xenotransplantatie – het overplaatsen van organen van de ene diersoort naar de andere – gebruikelijk wordt, komt er een eind aan het orgaantekort waardoor de transplantatiegeneeskunde nu wordt belemmerd.

PPL Therapeutics zegt te verwachten dat de eerste varkensorganen binnen vier jaar bij mensen zullen worden geïmplanteerd. Het bedrijf werkt nu aan een genetisch veranderd varken waarvan de lichaamscellen een minder heftige acute afweerreactie veroorzaken als ze in een mensenlichaam worden geïmplanteerd. Daarvoor hebben de onderzoekers genetisch veranderde varkenscellen gemaakt waarin een gen is uitgeschakeld dat bij mensen uiteindelijk kan leiden tot een acute, meestal dodelijke afweerreactie. Met de kloontechniek laten de onderzoekers deze cellen tot varkens uitgroeien

Om xenotransplantatie tot een succes te maken zijn overigens nog meer genetische veranderingen nodig. In de toekomst worden wellicht varkens gemaakt die voor één persoon, of voor een familie geschikt zijn. Xenotransplantatie is momenteel verboden omdat de vrees bestaat dat varkens in hun genetisch materiaal virussen dragen die varkens geen last bezorgen maar die bij mensen ziekten kunnen veroorzaken.