Boogerd bezorgt Rabo eerste zege

Michael Boogerd heeft de Rabo-wielerploeg de eerste overwinning van het seizoen bezorgd. Na een indrukwekkend maar niet beloond optreden in de derde etappe won de Nederlander gisteren in de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico de zevende rit van Teramo naar Torricella Sicura.

Mokkend over een gebrek aan vorm begon Boogerd een week geleden aan de voorjaarskoers in Italië. Gisteren nam hij zelfverzekerd plaats op het podium na een rit waarin zijn ploeggenoot Maarten den Bakker de aanval koos. De Nederlands kampioen sneuvelde enkele kilometers voor de streep, maar had vrede met zijn vierde plaats: ,,Dit is mooi, zo veel winnen we niet.''

Dat was het understatement van de dag. Tot gisteren had de Raboploeg nog geen enkele overwinning behaald. Dat lukte in de zwaarste etappe van de Tirreno waarin een maximale hoogte van 1.334 meter werd bereikt. Dat was op de Ceppo, waar Den Bakker en voormalig wereldkampioen Oscar Camenzind de vroege vluchter Perez Cuapio achterhaalden.

In de twee lokale omlopen, dertig lastige kilometers lang, kozen de Duitser Voigt, Boogerd en de Italiaan Serpellini de tegenaanval. Den Bakker loste Camenzind, Boogerd wist dat niet en twijfelde tussen doorrijden of het wiel van Voigt houden. ,,Ik passeerde onze bus. Ze riepen dat Maarten alleen op kop zat. Toen heb ik niet meer overgenomen.''

Op het moment dat hij Den Bakker in het vizier kreeg, koos Boogerd voor de aanval. ,,De afgelopen dagen kon ik demarreren, maar vandaag had ik pas echt weer een scherpe versnelling in de benen.'' Serpellini finishte op 18 seconden, Voigt en Den Bakker net daarachter, de groep met de vermoedelijke eindwinnaar Olano op 39 tellen.

Boogerd verlaat Italië met een gerust hart. De klassieker Milaan-San Remo laat hij zaterdag schieten. ,,Een sprintkoers, niks voor mij'', meende hij. ,,Ik heb er twee jaar in supervorm gereden, beide keren heb ik het op de Poggio en de Cipressa geprobeerd. Zonder succes. Dan moet je concluderen dat het jouw koers niet is.''

Als vervanger van Boogerd heeft de ploegleiding Leon van Bon aangewezen. Hij wordt geassisteerd door Jan Boven, Steven de Jongh, Maarten den Bakker, Karsten Kroon, Rolf Sörensen, Mark Wauters en Markus Zberg.