`Avontuur' met angstig vervolg

Het openbaar ministerie trok gisteren een aanklacht in van poging tot moord tegen Yudifri H. (29), maar achtte ontucht met Sylvian (15) bewezen. Hoe Sylvian werd misleid.

Wie is Yudifri H. (Surabaya, 1971)? Sylvian de W. (15) had geen idee toen hij haar twee jaar geleden rond zeven uur 's avonds in Aalsmeer voorbij zag rijden in haar auto. Ze lachtte naar hem en zwaaide, keerde om, reed nog eens langs en lachtte en zwaaide opnieuw. Dit herhaalde zich een paar keer. Toen stopte ze en deed ze het raampje open. ,,Wat wil je doen?'' vroeg ze. ,,Niks'' antwoordde Sylvian, toen dertien jaar oud.

Zo begon een `avontuur' waar Sylvian achteraf veel spijt van heeft gekregen. Zijn ouders zaten gisteren vol wraakgevoelens achterin de rechtszaal. De aanklacht tegen Yudifri H.: poging tot moord of het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en het plegen van ontuchtige handelingen met een minderjarige.

Sylvian ging op die avond van 7februari 1998 in op de uitnodiging van Yudifri om met haar mee te gaan. Bij haar thuis praatten ze wat en dronken ze een glaasje cola. Yudifri vroeg Sylvian hoe oud hij was. Vijftien, jokte hij. ,,Dus bijna zestien'', zei Yudifri.

Ze vertelde dat ze in Indonesië in een massagesalon had gewerkt. Wilde hij zo'n massage niet eens proberen? Ach, waarom niet, antwoordde Sylvian. Boven in de slaapkamer ging hij op zijn buik op bed liggen, met alleen zijn onderbroek nog aan. Yudifri begon te masseren en dat wond haar op. Ze vroeg of hij gemeenschap met haar wilde. ,,Ja, doe maar'', antwoordde Sylvian. Ze liet hem haar anus penetreren. Toen Sylvian even later vertrok, gaf ze hem een briefje mee met haar telefoonnummer. `Natasja' stond er op. Diezelfde naam gebruikte Yudifri in de advertenties waarmee zij als prostituee klanten wierf, zo bleek later in het politieonderzoek. Schokkender was voor Sylvian de ontdekking dat Yudifri geen vrouw is, maar een man, die besmet is met HIV. Yudifri wist dat laatste al sinds september 1996, maar gebruikte tijdens de seks met Sylvian geen condoom. Yudifri kon gisteren niet verklaren waarom niet. Bij reguliere klanten gebruikte hij altijd wel een condoom.

Yudifri werd geboren als man, maar voelt zich sinds zijn achtste vrouw. In 1994 kreeg hij via een operatie in Jakarta borsten. De penis die hij nog steeds heeft, wist hij tijdens de geslachtsgemeenschap met Sylvian, die nog maagd was, te verbergen. Yudifri zag er gisteren verzorgd uit. Met rode lippenstift, smalle lange vingers, ranke enkels en hooggehakte lakschoentjes lijkt hij niet op een man.

De psycholoog die hem onderzocht, constateerde een ziekelijke behoefte aan bevestiging van zijn aantrekkelijkheid als vrouw. Zijn vader had hem wegens zijn afwijkende gedrag verstoten. Zijn persoonlijkheid is egocentrisch. Hij gaf geen blijk van spijt of schuldgevoelens over het voorval. Hij had Sylvian opgepikt, omdat hij zich tot hem aangetrokken voelde, zei hij gisteren. Hij had hem ouder ingeschat, normaal viel hij juist op oudere mannen.

Nadat Sylvian het avontuur aan zijn ouders had opgebiecht, en de politie de zaak had onderzocht, zat hij een tijdje ,,geweldig in de penarie'', volgens officier van justitie C.Goes. Zijn ouders waren ,,panisch'' wegens de mogelijke besmetting met HIV. De misleiding door een vrouw die een man bleek te zijn, was traumatisch. Had hij geweten dat Yudifri een man was, dan had hij het nooit gedaan, verklaarde hij tegen de politie.

,,Deze jongen zal seks in de toekomst nog lang hiermee associëren'', zei de officier. Sylvian blijkt niet met HIV te zijn besmet. De kans dat dit had kunnen gebeuren, is volgens deskundigen klein. De `actieve' partij die penetreert, loopt aanzienlijk minder risico op besmetting dan de passieve partij. Daarom liet de officier de oorspronkelijke aanklacht van (poging tot) moord of toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, gisteren vallen. Maar het voorval raakt volgens de officier wél de essentie van het wettelijke verbod op seks met kinderen. ,,Kinderen hebben hun eigen tempo, ze moeten hun voorkeuren en geaardheid zelf ontdekken. Volwassenen moeten hen geen richting op sturen.'' Hij eiste drie jaar gevangenisstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk met aftrek van voorarrest.

De advocaat van Yudifri, E. van Gils, vond die eis ,,buiten proportie'' en vroeg om vrijspraak. Volledige penetratie van de anus achtte hij niet bewezen, Sylvian was zelf de actieve partij geweest, en hij vond dat de transseksualiteit van Yudifri bij de strafmaat geen rol mocht spelen. Ook wees hij op de zware tijd die Yudifri gedurende de 177 dagen in voorarrest had doorgebracht. Eerst in een mannengevangenis, waar hem ,,absurde voorstellen'' werden gedaan. Daarna op de vrouwenafdeling, waar hij zijn penis moest verbergen. Uitspraak over twee weken.