Akkoord met Italië tegen xtc

Nederland en Italië hebben gisteren een akkoord ondertekend om te gaan samenwerken bij de bestrijding van de illegale productie van en handel in synthetische drugs als xtc.

Er moeten nationale contactpunten komen om de uitwisseling van informatie te vergemakkelijken. De samenwerking moet verder worden verbeterd door de vorming van een bilaterale werkgroep en het uitwisselen van functionarissen die betrokken zijn bij de strijd tegen synthetische drugs.

Het akkoord, dat werd ondertekend door staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Benschop, komt na kritiek in Italië op de ogenschijnlijk ongehinderde stroom xtc-pillen die vanuit Nederland het land in komt. Vorig jaar zijn er discogangers overleden na gebruik van synthetische drugs. Sommige rechtse Italiaanse politici verwijten Nederland een gedoogbeleid ten opzichte van xtc en vinden dat Nederland tijdelijk uit de Schengen-groep zou moeten, om betere grenscontrole op drugshandel mogelijk te maken.