AEX in onderhandeling met Parijs en Brussel

De Amsterdamse effectenbeurs praat met de beurzen van Parijs en Brussel over een verregaande vorm van samenwerking. De Amsterdam Exchanges (AEX), eigenaar van de effecten- en de optiebeurs, heeft dit bevestigd.

,,We zijn in gesprek met deze partijen over mogelijke samenwerking, maar er zijn nog geen besluiten genomen'', zei de woordvoerder van de AEX vanmorgen. De AEX wil niet zeggen wanneer de betrokken beurzen die beslissingen wel nemen en wil evenmin praten over bijzonderheden. Ingewijden gaan ervan uit dat volgende week de knoop wordt doorgehakt over wat waarschijnlijk zal uitmonden in een fusie van de drie effectenbeurzen.

De Belgische krant De Standaard, die de besprekingen vanmorgen onthulde, spreekt onomwonden van een fusie van de drie beurzen. Omdat de beurs van Parijs gemeten naar de gezamenlijke beurswaarde van de genoteerde bedrijven, ruim twee keer zo groot is als de beurs van Amsterdam en bijna negen keer zo groot als Brussel, lijkt er sprake te zijn van een overname. Parijs, Amsterdam en Brussel werken al samen in de Euro.NM, de markt voor jonge, snelgroeiende ondernemingen.

De beurzen vormen volgens De Standaard een gemeenschappelijk handelsplatform, waarbij elke beurs een eigen specialiteit krijgt. Parijs wordt de markt voor blue chips, de aandelen van de belangrijkste ondernemingen in de drie landen. Amsterdam wordt het centrum voor afgeleide producten zoals opties. Brussel krijgt de verantwoordelijkheid voor de kleine en middelgrote ondernemingen.

In de eurozone praten de Europese beurzen al geruime tijd over samenwerking, maar dat wil niet erg vlotten. In verschillende hoofdsteden wordt daarbij de beschuldigende vinger gewezen naar de beurs in Frankfurt, die zou uitzijn op hegemonie.