Zjirinovski belooft `rivieren van bloed'

In een normaal land zou hij verpleegd worden in een gesloten inrichting, maar in Rusland loopt Vladimir Zjirinovski vrij rond. Als een van de meest uitgesproken Doema-leden maakt hij zelfs wetten, en sinds vorige week is deze frusto-fascist toegelaten tot de race om het presidentschap, die op 26 maart via de stembus wordt beslecht.

Nu is de beer los, op tournee langs de Wolga, en wat belooft hij? ,,Als ik win zal ik op 27 maart de democratie afschaffen. Ik zal een militaire dictatuur vestigen.'' Niets bloederigs, suste de rechtsbuiten van de Russische politiek, gewoon een paleiscoup. ,,Maar als bloedvergieten noodzakelijk wordt, dan vergiet ik bloed. En wie daar bang voor is, moet niet op mij stemmen.'' Rusland heeft een president nodig die angst inboezemt, vindt Zjirinovski. ,,Ivan de Verschrikkelijke, Pinochet en Bismarck in een persoon.'' Onder zijn bewind zal het weer als vanouds wemelen van de KGB-verklikkers, zodat hij als totalitair heerser weet wat er gaande is. Alle separatisten zullen ,,overeenkomstig de grondwet'' worden uitgeroeid. ,,Ik vertel het jullie vast: ik zal ze allemaal afmaken. Er zullen rivieren van bloed stromen. Tien tot vijftien miljoen zullen het leven laten opdat de resterende 135 miljoen een normaal leven kunnen leiden.''

Toegegeven, de politicus vergaart nooit meer dan drie tot vijf miljoen stemmen. Hij is een karikatuur, Charlie Chaplin in de rol van Adolf Hitler. En daarin schuilt het verontrustende: dat alles wat hij zegt een bizarre uitvergroting is van wat Vladimir Poetin, de enige kanshebber op de Kremlin-troon, in Tsjetsjeni√ę en de rest van het land al in de praktijk brengt.